Svet 0

22.10.2024.

13:16

Stop: Nemačka se "zatvorila"?

Oko 570 migranata vraćeno je iz Nemačke u Poljsku tokom 2024. godine, pokazuju zvanični podaci poljske granične straže.

Izvor: Tanjug

Stop: Nemačka se "zatvorila"?
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Podeli:

Nemački zvaničnici poslali su migrante u periodu od januara do kraja septembra, prema sporazumima o readmisiji i pravilima EU iz Dablina, koja imaju za cilj da se obezbedi brz pristup procedurama za azil i ispitivanje osnovanosti zahteva jedne zemlje EU, prenosi Evroaktiv.

Portparol poljske granične straže Andrzej Južvjak rekao je da ta straža sistematski sarađuje sa nemačkom policijom kroz zajedničke patrole, zajedničke ispostave i razmenu informacija preko poljsko-nemačkog centra za graničnu, policijsku i carinsku saradnju u selu na zapadu Poljske Švjeckom.

Nemački Velt je ranije, pozivajući se na podatke nemačke policije, objavio da je od oktobra 2023. godine do kraja avgusta 2024. godine, otkriveno više od 10.000 neovlašćenih ulazaka tokom provera na granici sa Poljskom u Brandenburgu i da je 5.100 ljudi vraćeno na granici.

Upitan o tim podacima, Južvjak je rekao da poljska granična straža ne vrši granične kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora, što uključuje poljsko-nemačku granicu.

Prošle godine, kada su zahtevi za azil u Nemačkoj dostigli sedmogodišnji maksimum, Berlin je uputio 74.622 zahteva drugim državama članicama EU da prihvate tražioce azila prema Dablinskim pravilima, a prihvaćeno je  55.728 zahteva.

Od kada je nemačka vlada uvela stacionarne kontrole na granici sa Poljskom, mediji su prenosili da nemačka policija navodno odvodi migrante u Poljsku i ostavlja ih na poljskoj strani.

Poljska Interia je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje, objavila 17. oktobra da bi Nemačka mogla da pošalje do 40.000 migranata nazad u Poljsku.

Portparol ministarstva Paveł Vronjski rekao je za poljki Polsat Njuz da su ti izveštajji predstavljaju samo spekulacije o tome šta bi se dogodilo ako bi Berlin iskoristio sve dostupne mehanizme.

Nemačka je prošlog meseca uvela granične kontrole sa svim svojim susedima, što je kritikovao poljski premijer Donald Tusk, nazivajući takvu meru "de fakto suspenzijom Šengenske zone".

Poljska vlada je prošle nedelje usvojila novu strategiju za migracije, koja uključuje privremenu i teritorijalnu suspenziju obrada zahteva za azil.


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: