Svet 7

22.10.2024.

13:25

Zelenski, gotovo je: Ukrajina gubi rat FOTO

Ruske snage su napredovale početkom ove nedelje kroz ruševine Maksimilijanovke u Donjecku i nastavile svoj spori, skupi marš ka gradu Kurahovu, tri kilometra zapadno od linije fronta.

Izvor: Index.hr

Zelenski, gotovo je: Ukrajina gubi rat FOTO
Profimedia

Podeli:

Preuzimanje kontrole nad razrušenom Maksimilijanovkom koštalo je Ruse možda stotine vojnika u jednom od najkrvavijih dana čitavog rata.

Ukrajinski generalštab je u nedelju izvestio o više od 1.700 ruskih žrtava – ubijenih, ranjenih ili zarobljenih, prenosi Forbs.

Borbe u Donjecku su odraz celog rata. Rusi pobeđuju u pogledu zauzimanja teritorije, ali istovremeno gube mnogo više trupa nego što mogu da mobilišu. Upravo zbog toga je Moskva organizovala da se veliki broj severnokorejskih trupa pridruži ratu: Rusima su potrebne sveže snage.

Nedavne borbe na putu za Kurahovo bile su brutalne. Ukrajinska 79. vazdušno-jurišna brigada uništila je pet ruskih borbenih vozila. Nešto severnije u istom sektoru više sreće imali su Rusi. Tamo je ukrajinska 33. mehanizovana brigada takođe uništila nekoliko ruskih vozila, ali je dovoljno Rusa uspelo da probije odbrambenu liniju i zauzme zapadnu ivicu Maksimilijanovke, učvrstivši rusku kontrolu nad porušenim gradom.

Možda vas zanima

Svet

Severna Koreja ušla u rat? Oglasili se, sve negiraju

Severna Koreja je negirala da je Rusiji obezbedila trupe koje bi mogle da budu mobilisane u sukobu u Ukrajini, a predstavnik Pjongjanga u Ujedinjenim nacijama (UN) je za takve tvrdnje Seula rekao da su "neosnovane glasine".

11:25

22.10.2024.

3 h

Ukrajina gubi rat na iscrpljivanje

"Najmanje jedan ukrajinski analitičar vidi rusko napredovanje kao dokaz da Ukrajina gubi rat na iscrpljivanje. Ukoliko se ne preduzmu drastične mere, trend je negativan", upozorio je osnivač analitičke grupe Frontelidžens insajt Tatarigami.

Grupa smatra da Kijev ne regrutuje dovoljno vojnika i ne proizvodi dovoljno nove opreme. Ukrajinske oružane snage imaju velikih problema da regrutuju više od 20.000 novih vojnika mesečno u vreme kada gube – 20.000 vojnika mesečno. "Čak i ako Rusija zaustavi napredovanje i pređe u defanzivu, mi nemamo dovoljno resursa da oslobodimo teritoriju do granica 2022., a kamoli granica iz 1991. godine.

Nove snage iz Severne Koreje

Međutim, pod stresom su i Rusi. Kremlj regrutuje oko 30.000 novih vojnika mesečno, a gubi isto toliko. Očajnički želeći da izbegne novu rundu regrutovanja, koja bi bila krajnje nepopularna, režim ruskog predsednika Vladimira Putina je pregovarao sa Kim Džong Unom da se hiljade severnokorejskih vojnika pridruži ratu na ruskoj strani.

Niko od saveznika Ukrajine ne šalje svoje snage u Ukrajinu, a ta neravnoteža bi se mogla pokazati izuzetno važnom. "Čovečanstvo je daleko najvažniji faktor u ratu", rekao je Rob Li, analitičar Instituta za spoljnopolitička istraživanja u Filadelfiji.

"Ako broj mobilisanih trupa na ukrajinskoj strani nastavi da opada, a Rusija uspe da održi mesečnu stopu (uključujući moguće dodatke iz Severne Koreje)", dodao je Li, "situacija će nastaviti da se pogoršava osim ako ukrajinski partneri ne pruže veću podršku".

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: