Svet 9

22.10.2024.

8:40

Srušen ratni avion: Eliminisani Rusi? VIDEO

Sudanska paravojna snaga za brzu podršku (RSF) saopštila je da je oborila transportni avion u Darfuru, na zapadu zemlje.

Izvor: Index.hr

Srušen ratni avion: Eliminisani Rusi? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Pojavili su se snimci na kojima se vide pripadnici paravojnih formacija kako stoje na polju zatrpanom ruševinama. Borci na snimku pokazuju ono što izgleda kao identifikacioni dokumenti pronađeni u padu.

Ruska ambasada u Kartumu potvrdila je da ruske diplomate istražuju incident koji se dogodio u blizini granice sa Čadom. U poruci ambasade se navodi da su u tom trenutku u avionu mogli biti Rusi. RSF je u ratu sa sudanskom vojskom od aprila prošle godine.

Borci RSF: Oborili smo ga raketom zemlja-vazduh

Paravojne snage tvrde da su oborile "strani ratni avion" koji je pomagao sudanskoj vojsci. Ne nudeći nikakve dokaze, tvrde da je oboreni avion bacao bombe na civile. "U operaciji su eliminisani svi strani plaćenici u avionu", navodi se u saopštenju za javnost.

Na snimcima, borci RSF-a stoje pored zapaljene olupine i kažu da su oborili avion raketom zemlja-vazduh. Oni pokazuju identifikacione dokumente, uključujući ruski pasoš i ličnu kartu povezanu sa kompanijom sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čiji je telefonski broj isključen.

Zgužvana bezbednosna kartica, takođe navodno iz aviona, identifikovala je avion kao Iljušin Il-76 kojim upravlja Nju Vej Kargo iz Kirgizije. Zanimljivo je da je grupa Conflict Observatori, koju finansira Stejt department SAD i koja prati rat u Sudanu, povezala pomenuti avion sa naoružavanjem Snaga za brzu podršku. Iz toga sledi da je RSF možda slučajno oborio avion.

Možda vas zanima

Zemlja je godinama nestabilna

U izveštaju Opservatorije za sukobe ističe se da je oružje iz Emirata prevezeno letovima u Amdžaras, grad u Čadu koji se nalazi nedaleko od granice.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su koristili aerodrom kao tranzitnu tačku za isporuku oružja RSF-u", navodi se u izveštaju, uz napomenu da su Emirati ponudili zajam od 1,5 milijardi dolara za brzo proširenje aerodroma.

Eksperti Ujedinjenih nacija smatraju da su optužbe da su Emirati naoružali RSF "verodostojne". Do sada je u ratu u Sudanu ubijeno više od 24.000 ljudi. Sudanska vojska trenutno vodi pojačanu ofanzivu kod Kartuma, dok se njeni saveznici bore protiv RSF-a u Darfuru.

Sudan je nestabilan otkako je pobuna 2019. zbacila dugogodišnjeg diktatora Omara al-Bašira. Kratkotrajna tranzicija ka demokratiji je poremećena kada su dva generala, Abdel-Fatah Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo iz RSF-a, udružili snage kako bi pokrenuli vojni udar u oktobru 2021. Međutim, njih dvojica su se posvađali i započeli građanski rat prošle godine. godine.

Podeli:

Tagovi

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: