Svet 17

22.10.2024.

19:28

Uživo Napadnuta Rusija; Vojska pred slomom? Poraženi su

Rat u Ukrajini ušao je u 972. dan.

Izvor: B92.net

Napadnuta Rusija; Vojska pred slomom? Poraženi su
Shutterstock/MyImages - Micha

Podeli:

U ruskom napadu dronovima na stambenu oblast u ukrajinskom gradu Sumi tokom noći poginula su tri civila, uključujući jedno dete, saopštio je regionalni guverner Ihor Kalčenko.

  • Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Uživo

18:40

Uništeni su

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su uništena dva ukrajinska drona iznad teritorija Belgorodske i Kurske oblasti.
 

16:18

Zelenski se zahvalio na pomoći od skoro 3 milijarde dolara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Velikoj Britaniji što je Ukrajini pružila dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od oko tri milijarde dolara.

"Duboko smo zahvalni Velikoj Britaniji što je Ukrajini pružila dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od 3 milijarde dolara za podršku našim vojnim potrebama, koja će biti vraćena iz prihoda od zamrznute ruske imovine. Ovaj važan korak čini UK prvom zemljom G7 koja je dala doprinos mehanizmu za vanredno ubrzanje prihoda", naveo je Zelenski na platformi Iks.

On je napomenuo da je Velika Britanija još jednom demonstrirala liderstvo i pokazala se kao pravi prijatelj i partner Ukrajine.

Ranije je saopšteno da će Ukrajina dobiti kredit od Velike Britanije u iznosu od 2,26 milijardi funti (oko 2,93 milijarde) na račun profita od zamrznute imovine Ruske Federacije.

Lideri zemalja G7 su se u junu ove godine dogovorili da Ukrajini daju kredit u iznosu od 50 milijardi američkih dolara, koji bi trebalo da bude otplaćen na račun buduće dobiti od približno 260 milijardi evra zamrznutih ruskih deviznih rezervi, od kojih se najveći deo čuva u Euroclear-u – belgijskom centralnom depozitaru hartija od vrednosti.

15:32

Tenkovi Abrams i Bredli u akciji

15:30

U ruskom napadu na Mirnograd u Donjeckoj oblasti jedna osoba ubijena

U ruskom napadu na Mirnograd u Donjeckoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je ranjena, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Vadim Filaškin.

"Jedan mrtav i jedan ranjen - ovo su preliminarne informacije o posledicama udara na Mirnograd. Rusi su jutros bacili KAB-250 na grad, pogodivši petospratnicu. Sedam kuća je pretrpelo različite stepene oštećenja", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Kako je naveo, operacija potrage i spasavanja privremeno je obustavljena iz bezbednosnih razloga.
 

14:59

Zelenski stavio tačku: Nisam hteo to da uradim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je demantovao izjave o navodnoj smeni šefa državne vlade i ministra odbrane-

"Nisam to hteo da uradim. Nisam hteo da menjam Budanova. Informacija o smeni je kružila, da. Ni za Umerova nije bilo tog pitanja", rekao je ukrajinski predsednik.

12:36

Ukrajinaca je 10 miliona manje od početka rata

Stanovništvo Ukrajine smanjilo se za više od 10 miliona od februara 2022. godine, kada je počela ruska invazija koja je izazvala egzodus i pad stope fertiliteta, saopštile su danas UN.

Regionalna direktorka Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Florens Bauer je novinarima u Ženevi ;objasnila da je taj pad povezan i sa drugim faktorima jer se "čak i pre rata Ukrajina suočavala sa značajnim demografskim izazovima".

"Ta zemlja je imala jednu od najnižih stopa nataliteta u Evropi. Veliki broj ljudi je već bio napustio Ukrajinu da bi iskoristio mogućnosti u inostranstvu. Stanovništvo je starilo i broj stanovnika se smanjivao i pre rata", rekla je Bauer.

12:14

Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane:
  • Grupa snaga "Jug" je u poslednja 24 sata odbila dva kontranapada ukrajinske vojske a protivnik je izgubio 900 vojnika;
  • PVO je oborila četiri projektila „hajmars“ i 77 dronova;
  • Grupa "Istok" je poboljšala taktički položaj, dok su ukrajinske snage izgubile do 110 vojnika;
  • Ukrajinske snage su za poslednja 24 sata u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ izgubile 470 vojnika i tri skladišta s municijom;
  • Grupa "Centar" je u istom periodu nanela poraz pripadnicima četiri ukrajinske brigade, odbila devet kontranapada, protivnik je izgubio do 430 vojnika;
  • Ruska vojska je nanela poraz ukrajinskim jedinicama i tehnici u 142 rejona;
  • Oružane snage Ukrajine su izgubile do 80 vojnika u zoni delovanja grupe „Sever“;
  • Ukrajinske snage su izgubile 50 vojnika i radar u zoni delovanja grupe „Dnjepar“
  • U DNR je oslobođeno još jedno mesto – Novosadovo.
     

12:11

Ukrajinci: Uhvaćen špijun

Ukrajinski mediji navode da je priveden još jedan agent ruske Federalne službe bezbednosti. Reč je o muškarcu koji ima 34 godine i Rusima je preneo lokacije vojnih baza, kao i pravce kretanja ukrajinskih odbrambenih snaga.

Rusiju su navodno najviše zanimale lokacije na kojima su postavljeni PVO sistemi, kao i koordinate ukrajinskih trupa.

"Špijun" je tragao za PVO sistemima, a kada bih ih pronašao morao je da ih fotografiše ili snimi, a zatim označi koordinate.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: