Svet 6

22.10.2024.

13:30

Uživo Snažan udar; Rusi se javili: Oslobođeno

Rat u Ukrajini ušao je u 972. dan.

Izvor: B92.net

Snažan udar; Rusi se javili: Oslobođeno
Profimedia/Ethan Swope / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

U ruskom napadu dronovima na stambenu oblast u ukrajinskom gradu Sumi tokom noći poginula su tri civila, uključujući jedno dete, saopštio je regionalni guverner Ihor Kalčenko.

  • Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Uživo

12:36

Ukrajinaca je 10 miliona manje od početka rata

Stanovništvo Ukrajine smanjilo se za više od 10 miliona od februara 2022. godine, kada je počela ruska invazija koja je izazvala egzodus i pad stope fertiliteta, saopštile su danas UN.

Regionalna direktorka Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Florens Bauer je novinarima u Ženevi ;objasnila da je taj pad povezan i sa drugim faktorima jer se "čak i pre rata Ukrajina suočavala sa značajnim demografskim izazovima".

"Ta zemlja je imala jednu od najnižih stopa nataliteta u Evropi. Veliki broj ljudi je već bio napustio Ukrajinu da bi iskoristio mogućnosti u inostranstvu. Stanovništvo je starilo i broj stanovnika se smanjivao i pre rata", rekla je Bauer.

12:14

Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane:
  • Grupa snaga "Jug" je u poslednja 24 sata odbila dva kontranapada ukrajinske vojske a protivnik je izgubio 900 vojnika;
  • PVO je oborila četiri projektila „hajmars“ i 77 dronova;
  • Grupa "Istok" je poboljšala taktički položaj, dok su ukrajinske snage izgubile do 110 vojnika;
  • Ukrajinske snage su za poslednja 24 sata u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ izgubile 470 vojnika i tri skladišta s municijom;
  • Grupa "Centar" je u istom periodu nanela poraz pripadnicima četiri ukrajinske brigade, odbila devet kontranapada, protivnik je izgubio do 430 vojnika;
  • Ruska vojska je nanela poraz ukrajinskim jedinicama i tehnici u 142 rejona;
  • Oružane snage Ukrajine su izgubile do 80 vojnika u zoni delovanja grupe „Sever“;
  • Ukrajinske snage su izgubile 50 vojnika i radar u zoni delovanja grupe „Dnjepar“
  • U DNR je oslobođeno još jedno mesto – Novosadovo.
     

12:11

Ukrajinci: Uhvaćen špijun

Ukrajinski mediji navode da je priveden još jedan agent ruske Federalne službe bezbednosti. Reč je o muškarcu koji ima 34 godine i Rusima je preneo lokacije vojnih baza, kao i pravce kretanja ukrajinskih odbrambenih snaga.

Rusiju su navodno najviše zanimale lokacije na kojima su postavljeni PVO sistemi, kao i koordinate ukrajinskih trupa.

"Špijun" je tragao za PVO sistemima, a kada bih ih pronašao morao je da ih fotografiše ili snimi, a zatim označi koordinate.

12:10

Ukrajinski ministar se sastao sa Erdoganom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha sastao se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom tokom njegove posete Turskoj.

11:48

Objavljen "dokaz" da su vojnici Severne Koreje u ratu

11:10

Snimak borbe na frontu

09:59

Napadnut Energodar

Ukrajinska vojska dronovima napada Energodar. Prema preliminarnim informacijama, poginula je jedna osoba, saopštio je gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

"Kijevski teroristi pomoću bespilotnih letelica napadaju infrastrukturu grada Energodara i teritoriju u blizini Zaporoške nuklearne elektrane. U gradu nema struje. Preliminarno, jedan poginuli. Molim stanovnike Energodara da ostanu mirni, odu u skloništa i ne izlaze dok se situacija potpuno ne stabilizuje. Radi PVO“, napisao je Balicki na svom Telegramu.
 

08:47

Napadi u sumskoj oblasti

08:08

Rusi probili odbranu

Oružane snage Rusije preuzele su pod vatrenu kontrolu deonicu puta Senjkovo-Krugljakovka, na kojoj se nalazi prelaz preko Oskolskog akumulacionog jezera, čime su ukrajinske snage lišene najkraće rute snabdevanja na kupjanskom pravcu, saopštio je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko za Sputnjik.

Ukrajinska grupa je, suštinski, presečena na dva dela, dodao je on.

Maročko je naveo i da je ruska vojska probila odbranu Oružanih snaga Ukrajine u dve oblasti u blizini sela Steljmahovka u LNR.
 

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: