Svet 3

22.10.2024.

18:41

Uživo Opet udar na bolnicu: Broje se mrtvi; Netanjahu ima rok; Sve su mu uništili FOTO/VIDEO

Napadi na Bliskom istoku se nastavljaju, a prethodne noći i tokom jutra ponovljen je udar na Bejrut.

Izvor: B92.net

Opet udar na bolnicu: Broje se mrtvi; Netanjahu ima rok; Sve su mu uništili FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Podeli:

Izraelska vojska je nakon napada optužila Hezbolah za skladištenje miliona dolara u bunkeru ispod jedne od najvećih bolnica u Libanu.

  • Sve o sukobu na Bliskom istoku iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Uživo

19:12

Blinken u Izraelu u sklopu nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u Izrael i sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u sklopu nastojanja da se obnove pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Najavljeno je da će teme razgovora Blinkena sa izraelskim državnim vrhom biti i povećanje isporuka humanitarne pomoći, kao i deeskalacija sukoba Izraela i pro-iranske militantne grupe Hezbolah u Libanu, prenosi Glas Amerike.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze u oktobru 2023. godine, Blinken je jedanaest puta dolazio na Bliski istok. Nekoliko sati pre početka razgovora u Izraelu Hezbolah je saopštio da je ispalio rakete na izraelske vojne baze u blizini Tel Aviva i Haife, ali Izrael tvrdi da je presreo sve projektile ispaljene iz Libana. 

16:57

Netanjahu besan: Sve su mu uništili

Vojna služba za nadzor javnih informacija odobrila je izraelskim medijima da objave fotografiju oštećenja koja je na vili premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Cezareji prouzrokovao dron koji je u subotu iz Libana lansirao Hezbolah.

Fotografija koju su vojni cenzori ranije zabranili za objavljivanje, prikazuje punu štetu koju je dron naneo na rezidencijalnom objektu u Cezareji, prenosi Tajms of Izrael.

Od eksplozije je napuklo staklo na prozoru spavaće sobe, ali dron nije probio staklo i nije uleteo u kuću, očigledno zbog ojačanih prozora i drugih zaštita. Povređenih nije bilo, a Netanjahu i njegova supruga u tom trenutku nisu bili kod kuće.

Tim povodom izraelski premijer je rekao da su "agenti Irana" koji su pokušali da ubiju njega i njegovu ženu "napravili veliku grešku" i dodao da ga taj napad neće sprečiti da nastavi rat i da će svako ko naudi Izraelcima platiti visoku cenu.

Ranije danas portparol Hezbolaha je saopštio da ta militantna grupa preuzima punu i isključivu odgovornost za napad na rezidenciju izraelskog premijera Netanjahua, preneo je Rojters.

16:29

Izraelska vojska negira da je gađala bolnicu u Bejrutu

Izraelska vojska danas je negirala da je gađala Univerzitetsku bolnicu Rafik Hariri u Bejrutu, saopštivši da je pogođena meta Hezbolaha u blizini, ali da zdravstvena ustanova nije oštećena.

U međuvremenu, direktor bolnice Džihad Sadeh rekao je novinarima da je glavna medicinska ustanova u Bejrutu oštećena u izraelskom napadu, a mediji su prethodno objavili da je tom prilikom ubijeno 13 osoba, a ranjeno 57.

"Bili smo izloženi napadu juče. Da li je (bolnica) gađana ili ne, ne znamo, ali Izrael nema crvene linije", rekao je Sadeh.

On je napomenuo da su ostaci teške municije, oštetili solarne panele i prednju fasadu bolnice i razbili prozore, prenosi Rojters.

"Nećemo evakuisati bolnicu. Nakon napada na bolnice u Dahiju, mi smo jedini koji su ostali", rekao je Sadeh, aludirajući na južno predgrađe Bejruta koje je navodno uporište Hezbolaha.

Uprkos napadu, bolnica je nastavila rad i trenutno prima povređene u izraelskim napadima.

16:17

IDF: Vazdušni napadi na desetak komandnih centara Hezbolaha u blizini Tira

Izraelski borbeni avioni danas su napali oko desetak komandnih centara militantne grupe Hezbolaha u blizini Tira, na jugu Libana, saopštila je izraelska vojska (IDF).

IDF navodi da su neke od komandi pripadale elitnoj jedinici Hezbolaha, tzv. Radvan snagama, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael optužuje Hezbolah da smešta svoje komandne centre i drugu infrastrukturu u civilnim područjima Libana.

IDF tvrdi da su preduzete mere kako bi se smanjila šteta po civile tokom izraelskih napada, uključujući korišćenje precizne municije i izdavanje upozorenja za evakuaciju pre vazdušnih udara.

16:15

Izraelska komisija koja istražuje napade Hamasa dala rok Netanijahuu da svedoči

Nezavisna civilna istražna komisija, koja istražuje propuste izraelske vlade vezane za napad Hamasa 7. oktobra prošle godine, danas je poslala pisma upozorenja premijeru Benjaminu Netanjahuu, ministru odbrane Joavu Galantu, kao i drugim sadašnjim i bivšim zvaničnicima i ponudila im poslednju priliku da svedoče pred objavljivanje nalaza istrage u narednim nedeljama.

U pismu Netanjahuu, članovi komisije navode da je tokom istrage svedočilo 130 svedoka, uključujući bivše premijere i druge visoke vojne i civilne zvaničnike, a da se ime premijera u tim svedočenjima '"iznova i iznova pojavljuje".

"Kao najviši autoritet u državi Izrael, koji je doneo sudbonosne odluke poslednjih godina, ožalošćene porodice žele da čuju vaše mišljenje o ovom pitanju direktno i detaljno", napisala je komisija.

Komisija je saopštila da će uključiti Netanijahuovo svedočenje u završni izveštaj, ukoliko premijer bude dao izjavu do 1. novembra.

Tajms of Izrael navodi da se ne očekuje da će se Netanijahu pojaviti pred panelom, budući da nije saglasan sa istragom dok traje rat u Pojasu Gaze.
Komisija je upozorila da će završni izveštaj biti dostavljen Knesetu i predsedniku Isaku Hercogu, a pisma su takođe poslata bivšem premijeru Naftaliju Benetu i bivšem šefu štaba IDF i sadašnjem predsedniku partije Nacionalno jedinstvo Beniju Gancu.
 

15:47

Ispaljena raketa "Palestina 2"

Portparol jemenske militantne grupe Huti brigadni general Jahja Sari saopštio je danas da su jedinice "Ansar Alah" gađale izraelsku vojnu bazu istočno od okupirane Jafe, hipersoničnom raketom "Palestina 2", koja je uspela da zaobiđe američki i izraelski sistem za presretanje.

"Raketne snage izvele su kvalitativnu vojnu operaciju, gađajući izraelsku vojnu bazu, istočno od okupirane Jafe, hipersoničnom balističkom raketom tipa 'Palestina 2'. Projektil je uspeo da stigne do cilja, zaobilazeći američki i izraelski sistem za presretanje", rekao je on, prenosi libanski tv kanal Al Majadin.

15:22

UNDP: Kvalitet života u Gazi opao na nivo od pre 70 godina

Rat između Izraela i Hamasa razorio je palestinsku ekonomiju i trenutno gotovo celokupno stanovništvo Pojasa Gaze živi u siromaštvu, a pokazatelji kvaliteta života kao što su zdravlje i obrazovanje opali su na nivo od pre 70 godina, saopštila je danas razvojna agencija Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zvaničnik UNDP Čitose Noguči rekla je da je ekonomija Pojasa Gaze i okupirane Zapadne obale koju su sada 35 odsto manja nego što je bila na početku izraelske invazije na enklavu.

Ona je navela da se, prema nekim merama, nivo siromaštva u Gazi približava 100 odsto kao rezultat poremećaja, a nezaposlenost sada iznosi 80 odsto, prenosi Rojters.

15:22

Izraelska vojska negira da je gađala bolnicu u Bejrutu

Izraelska vojska danas je negirala da je gađala Univerzitetsku bolnicu Rafik Hariri u Bejrutu, saopštivši da je pogođena meta Hezbolaha u blizini, ali da zdravstvena ustanova nije ošećena.

Tokom konferencije za novinare, direktor bolnice Džihad Sadeh rekao je da je glavna medicinska ustanova u Bejrutu oštećena zbog izraelskog napada, a mediji su prethodno objavili da je u napadu ubijeno 13 osoba, a ranjeno 57.

''Bili smo izloženi napadu juče. Da li je (bolnica) gađana ili ne, ne znamo, ali Izrael nema crvene linije", rekao je Sadeh.

14:55

U napadu na školu u severnom pojasu Gaze ubijeno 18 pripadnika Hamasa

U vazdušnom napadu na školu Abu Husein u severnom pojasu Gaze, koju su koristili teroristi, ubijeno je najmanje 18 pripadnika Hamasa.

Prema saopštenju IDF-a, komandno mesto stacionirano u školi koristili su teroristički operativci za planiranje i izvođenje napada na Izrael.

Palestinski mediji izvestili su da je u napadu na školu u Gazu ubijeno 24 ljudi a da je 150 ranjenih.

U saopštenju IDF se navodi da ubijeni pripadnici - operativci Hamasa stoje iza raketiranja Izraela i da su planirali dodatne napade poslednjih dana.

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: