Svet 9

21.10.2024.

17:10

Misterija u Kursku: Odnose više žrtava od dronova, niko ne zna ko ih postavlja VIDEO

Ruski izvori govore o betonskim barijerama na putevima u Kursku koje nanose ogromnu štetu vozilima. Dejvid Hembling, vojni i tehnološki analitičar Forbsa, istražio je o čemu se radi.

Izvor: Index.hr

Misterija u Kursku: Odnose više žrtava od dronova, niko ne zna ko ih postavlja VIDEO
Profimedia

Podeli:

Vojni vozači voze veoma brzo na ovim putevima, čak i noću, kako bi izbegli napade FPV dronova koji napadaju vozila na rutama ka i sa fronta. Navodno, pri brzinama i do 150 kilometara na čas, vozači naleću na niz betonskih piramida na putu.

Kanal Trojka Telegram tvrdi da je u samo jednom danu u sudaru sa ovim preprekama poginulo 40 ljudi, a još toliko je povređeno. Zašto su postavljene ove prepreke, kolokvijalno nazvane zmajevi zubi?

Zmajevi zubi su bili naširoko korišćeni još u Drugom svetskom ratu, uglavnom kao prepreke za tenkove. Betonski su i visoki nešto više od metra. Neki od njih su i dalje vidljivi na takozvanoj Zigfridovoj liniji.

Koriste se i danas, a izuzetno su efikasni - linija zmajevih zuba zaustaviće sva vozila, uključujući i tenkove.

Prirodno je pretpostaviti da su ove prepreke iza ruskih linija postavile same ruske snage, kao drugu liniju odbrane, a da jedinica koja ih je postavila nije o tome obavestila ostale. Međutim, odsustvo znakova upozorenja sugeriše da su betonske barijere postavljene upravo da bi izazvale štetu.

"Nema crvenih pruga koje označavaju ove blokove kontrolnih punktova, kao što vidite. Nema ni reflektujućih upozorenja", piše jedan bloger kojeg citira VarTranslated.

Međutim, u nekim slučajevima blokovi su postavljeni tako da vozila mogu da prođu između njih, poput standardnih prepreka.

Ruski vojni bloger Svjatoslov Golikov piše na svom Telegram kanalu da su se pojavile prepreke na autoputu Suja-Kursk:

"Ovo je opasno područje, gde su neprijateljski dronovi već uništili više od 50 vozila, kako vojnih tako i civilnih. Ljudi pokušavaju da prođu ovuda vozeći veoma brzo. Nekada su zmajevi zubi bili tajno postavljeni na potezu.

Bez upozorenja

Nekoliko automobila je naletelo na njih brzinom od 150 km/h. Bilo je mnogo žrtava koje su radile u tom pravcu, ali se situacija ponovila: neočekivane prepreke, uništeni automobili, nekoliko mrtvih i teško povređenih."

"Za samo nekoliko dana imali smo više žrtava od tih prokletih zmajevih zuba nego od dronova", požalio se drugi bloger.

Ako prepreke postavljaju sami Rusi, onda se najverovatnije radi o diverzantima ili partizanima koji rade iza linija.

Grupe koje se bore protiv Putina su sve organizovanije i efikasnije, ali su uglavnom brze. Operacija transporta i postavljanja ogromnih betonskih blokova u prisustvu ruskih snaga izgleda malo verovatna za takve grupe.

S druge strane, neki ludo hrabri diverzanti, koji se kriju na otvorenom, nose uniforme i uopšte ne pokušavaju da sakriju šta rade, možda bi i uspeli.

Pokušaje objašnjenja dodatno je zakomplikovao viralni snimak ukrajinskog teškog drona "Baba Jaga" koji nosi betonsku piramidu.

Iako je tačno da ovi dronovi lete noću i izvršavaju misije bombardovanja i detonacije iza ruskih linija, njihovi kapaciteti nisu ni blizu dovoljni da isporuče betonske blokove.

Postoje dva najčešća tipa dronova Baba Jaga: takozvani "vampir" može da ponese 15 kilograma, a "slepi miš" ima kapacitet od 20 kilograma.

Čak i najmanji betonski zub zmaja nije lakši od 150 kilograma. Viralni video je, naravno, lažan: postoji i alternativna verzija u kojoj Baba Jaga prevozi ništa manje od F-16.

Ukrajina ima veće dronove, Malloi T-150, koji dobijaju iz Velike Britanije i koji mogu da nose nosivost od oko 68 kilograma. Postoji još veća verzija ovog drona, Malloi T-400 sa kapacitetom od impresivnih 180 kilograma, ali nema naznaka da je ova verzija ikada poslata u Ukrajinu.

Štaviše, nema mnogo smisla obavljati nekoliko misija transporta gigantskih betonskih blokova ako možete jednako efikasno zatvoriti put protivtenkovskim minama koje postavljaju dronovi.

Ostaje misterija

Betonske piramide se stalno pojavljuju na putevima u Kursku i još niko ne zna ko je za njih odgovoran. Moguće je da je samo greška, da su ih jedinice postavile na pogrešne lokacije, izvršene u mraku. Moguće je da su delo neverovatno smelih sabotera. Teorija ima na pretek, ali barem do sada najmanje vode ima ona koja uključuje dronove.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: