Svet 1

21.10.2024.

13:45

Sad je jasno: Još jedan nivo eskalacije

Evropska unija je "veoma zabrinuta" zbog izveštaja o sve većoj vojnoj saradnji između Rusije i Severne Koreje, izjavio je danas portparol Komisije Peter Stano.

Izvor: Tanjug

Sad je jasno: Još jedan nivo eskalacije
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Podeli:

"Ukoliko se potvrde izveštaji o prebacivanju vojnika iz Severne Koreje u Rusiju, to bi označilo još jedan nivo eskalacije i značajno povećanje njihove saradnje", naveo je Stano na brifingu za novinare u Briselu.

On tvrdi da se time "samo ilustrije koliko je Rusija odlučna da eskalira svoje nezakonite akcije protiv Ukrajine" i da "Rusija apsolutno nije zainteresovana da traži mirna rešenja", preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da se Severna Koreja sprema da pošalje 10.000 vojnika kao pomoć u ratnim naporima Moskve, kao i da su neki severnokorejski oficiri već raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Zapad odavno optužuje Severnu Koreju da snabdeva Rusiju oružjem.

Rusija i Severna Koreja negiraju da su uključene u transfere oružja, a Kremlj je odbacio tvrdnje zvaničnog Seula da je moguće da je Severna Koreja poslala deo svog vojnog osoblja kako bi pomogla Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: