Svet 9

21.10.2024.

11:48

Diže se tenzija: Pozvan na razgovor; "Mnogo kontradiktornosti"

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je ruskog ambasadora u Seulu da bi izrazilo protest zbog navodnog slanja severnokorejskih trupa koje bi trebalo da budu raspoređene u Ukrajini, prenela je danas agencija Jonhap.

Izvor: Tanjug

Diže se tenzija: Pozvan na razgovor; "Mnogo kontradiktornosti"
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Georgi Zinovjev, najviši ruski izaslanik u Seulu, potvrdio je za Jonhap da se sastao sa prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kim Hong-kjunom, prenosi Rojters.

Saradnja između Rusije i Severne Koreje je u skladu sa međunarodnim pravom i nije usmerena protiv bezbednosnih interesa Južne Koreje, saopštio je danas ruski ambasador u Seulu Georgij Zinovjev.

Na sastanku sa prvim zamenikom južnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Hong-kyunom, Zinovjev je rekao da Moskva i Seul imaju suprotstavljene stavove o uzrocima tenzija na Korejskom poluostrvu, navodi Rojters.

Obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je prošle nedelje da je Severna Koreja poslala 1.500 pripadnika specijalnih trupa na daleki istok Rusije na obuku i aklimatizaciju u lokalnim vojnim bazama, navodeći da će oni verovatno biti raspoređeni u sastav ruskih snaga u Ukrajini.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije mogao da potvrdi izveštaje da se severnokorejske trupe bore na strani Rusije, uz upozorenje da bi "to predstavljalo opasan razvoj situacije u ratu Rusije protiv Ukrajine" ukoliko je ta informacija tačna.

Rusija i Severna Koreja negiraju da su uključene u transfere oružja, a Kremlj je takođe odbacio tvrdnje zvaničnog Seula da je Severna Koreja možda poslala deo svog vojnog osoblja kako bi pomogla Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

"Severna Koreja je blizak sused i partner Rusije, odnosi između ovih država razvijaju se u svim oblastima", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući navodno slanje severnokorejskih trupa u specijalnu vojnu operaciju, Peskov je naveo da postoji mnogo kontradiktornih informacija koje se moraju tretirati na odgovarajući način.

"Vidimo mnogo protivrečnih informacija. Južna Koreja izjavljuje jedno, onda Pentagon navodi da nemaju potvrdu za takve izjave. Postoji mnogo protivrečnih informacija i verovatno tako treba da se odnosimo prema njima", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućem prisustvu severnokorejskih vojnika u specijalnoj vojnoj operaciji.

Pitanje koje se tiče specijalne vojne operacije treba uputiti Ministarstvu odbrane Rusije, dodao je portparol, odgovarajući na pitanje da li se u Rusiji nalaze severnokorejski vojnici i da li se planira da oni učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji.
Peskov je podsetio da je Severna Koreja blizak sused i partner Rusije.

"Razvijamo naše odnose u svim oblastima. To je naše suvereno pravo. To ne bi trebalo nikoga da zabrinjava, jer ova saradnja nije usmerena protiv trećih zemalja. Razvijaćemo ovu saradnju i dalje", zaključio je portparol.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: