Svet 16

21.10.2024.

11:30

Julija Navaljna: Nameravam da postanem predsednica Rusije posle Putinove ere

Julija Navaljna, supruga preminulog ruskog disidenta i opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, potvrdila je da namerava da postane predsednica Rusije "kada Putin više ne bude na vlasti", preneli su danas britanski mediji.

Izvor: Tanjug

Julija Navaljna: Nameravam da postanem predsednica Rusije posle Putinove ere
EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Podeli:

U intervjuu za BBC Navaljna je rekla da je i ovu, kao i mnoge druge odluke, donela sa svojim mužem Aleksejem i potvrdila je da je upoznata sa navodima da joj u Rusiji preti hapšenje ako se vrati dok je predsednik Putin još na vlasti, jer je optužena za učešće u ekstremizmu.

Njen muž, Putinov najglasniji kritičar, bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog ekstremizma, ali te optužbe su smatrane politički motivisanim. Aleksej Navaljni je preminuo u februaru ove godine u kaznenoj koloniji na dalekom severu Rusije, u Arktičkom krugu.

Tim povodom, predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da "nema sumnje" da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog, ali zvanična Moskva negira da je Navaljni ubijen.

Julija Navaljna ponovo je istakla da neće odustati od planova da nastavi borbu za demokratiju u Rusiji koju je vodio njen preminuli surpug. Za sada, Julija nastavlja borbu izvan Rusije jer ne može da se vrati u zemlju dok je Putin na čelu države, ali se raduje danu kada će njegova politička era biti završena.

Kao i njen suprug, i Julija veruje da će biti prilike za održavanje slobodnih i poštenih izbora i, kako kaže, kada se to dogodi - ona će biti tamo. "Kada dođe pravo vreme, učestvovaću na izborima kao kandidatkinja.

Moj politički suparnik je Vladimir Putin i učiniću sve da njegov režim padne što pre. Ovo nije prazna pretnja. U Rusiji, to vas može koštati života" rekla je Navaljna.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: