Svet 0

21.10.2024.

8:30

Haris ili Tramp: Ko vodi?

Kako pokazuju ankete Donald Tramp vodi u tri sving ili "pokolebljive države", a kandidatkinja demokrata Kamala Haris u dve. U preostale dve sving države - rezultat je potpuno izjednačen.

Izvor: Blic.rs

Haris ili Tramp: Ko vodi?
Tanjug/Evan Vucci (POOL)

Podeli:

Kada je reč o anketama na nacionalnom nivou, Harisova je zadržala blagu prednost. Ankete procenjuju da ona ima oko 48 odsto podrške, a Tramp 46.

Iako se situacija više puta menjala od kada je Kamala Haris ušla u trku umesto Džozefa Bajdena, ankete sada pokazuju da Tramp ima vođstvo u Severnoj Karolini, Džordžiji i Arizoni.

Tramp vodi u 3, Kamala u 2 sving države

Kamala Haris, sa druge strane, vodi u Mičigenu i Nevadi. Najveće promene od prošle nedelje dogodile su se u Pensilvaniji i Viskonsinu, gde je u prednosti takođe bila Harisova.

Ove nedelje, ona i Tramp su u Pensilvaniji i Viskonsinu potpuno izjednačeni.

Pensilvanija je posebno važna jer je to država sa najvećim brojem elektora i smatra se da može da dovede do pobede jednog od kandidata.

U Džordžiji haos na početku glasanja

U saveznoj državi Džordžiji je 16. oktobra počelo glasanje na predsedničkim izborima u Americi. Ovo je jedna od ključnih država koja može da odredi pobednika izbora i već je zabeležen rekordan broj ljudi koji su izašli na birališta.

Džordžija, kao jedna od sving ili "kolebljivih" država, našla se u fokusu ove predizborne kampanje. Bivši predsednik Amerike, a sada republikanski kandidat Donald Tramp, pokušava da ostvari pobedu u Džordžiji nakon što je pre četiri godine izgubio od Džozefa Bajdena sa malom razlikom, što je dovelo do toga da Tramp i njegovi saveznici bezuspešno pokušavaju da ponište rezultate izbora.

Republikanski članovi Državnog izbornog odbora odobrili su nove promene u načinu na koji država sprovodi izbore, što je dovelo do toga da demokrate i u drugim državama postavljaju pravne izazove, od kojih mnogi tek treba da budu rešeni čak, iako se dan izbora bliži.

Sudija u Džordžiji je pred početak glasanja pauzirao novo pravilo Državnog izbornog odbora koje bi od zvaničnika zahtevalo da ručno prebroje broj glasačkih listića na svakom biračkom mestu, kritikujući državne izborne zvaničnike što su ga odobrili.

"Nije sprovedena nikakva obuka, nikakvi protokoli za rukovanje upisanim glasačkim listićima, a u izbornom budžetu bilo kog okruga nisu obezbeđena sredstva za dodatno osoblje i druge troškove potrebne za implementaciju pravila" napisao je sudija Višeg suda okruga Fulton Robert MekBurni.

Novo pravilo o ručnom prebrojavanju – koje je trebalo da stupi na snagu 22. oktobra – zahtevalo bi od okruga da ručno prebroje broj glasačkih listića ubačenih na biračkom mestu, kako bi se uverili da odgovara broju glasačkih listića koje su prebrojale glasačke mašine. Ručni brojači, međutim, ne bi brojali koliko je glasova svaki kandidat dobio, jer to rade mašine.

Izbori u Americi biće održani 5. novembra.

Mask deli milione Trampovim glasačima

Kada je o samoj kampanji reč, milijarder Ilon Mask najavio je da će svaki dan do predsedničkih izbora lutrijom dodeljivati biračima po milion dolara, u cilju pojačavanja kampanje za kandidata republikanaca Donalda Trampa.

Novac će biti obezbeđen preko komiteta za političku akciju Amerika PAC, koji je Mask osnovao, a u izvlačenju dobitnika milion dolara moći će da učestvuju oni koji potpišu peticiju koja efektivno podstiče republikance u ključnim državama da se registruju za glasanje, preneo je Gardijan.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: