Svet 25

21.10.2024.

13:29

Uživo Žestoki udari; Zelenski moli; Gotovi su? VIDEO

Sukob u Ukrajini ušao je u 971. dan.

Izvor: B92.net

Žestoki udari; Zelenski moli; Gotovi su? VIDEO
EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

Podeli:

Ukrajinska vojska oborila je protekle noći desetak ruskih dronova koji su lansirani ka Kijevu iz različitih pravaca, saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva odbrane.

''Neprijatelj ne smanjuje intenzitet vazdušnih napada na Ukrajinu i Kijev. Tokom noći su ruski dronovi ponovo pokušali da udare prestonicu. Vazdušna uzbuna u Kijevu trajala je više od pet sati. Ruski dronovi su se približili prestonici iz različitih pravaca. Ali snagama svih komponenti Odbrambenih snaga neutralisane su sve bespilotne letelice, odnosno do desetak neprijateljskih bespilotnih letelica koje su ugrožavale grad'', navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

  • Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Uživo

13:28

Zelenski moli papu za pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je danas pomoć od pape Franje za oslobađanje, kako je naveo, hiljada ukrajinskih državljana zatočenih u Rusiji.

"Mučenje, poniženja i glad su ono što doživljavaju pripadnici našeg ukrajinskog naroda u ruskim zatvorima i logorima. Uspeli smo da vratimo kući 3.767 Ukrajinaca. Skoro svima njima je bila potrebna dugotrajna nega i rehabilitacija", napisao je Zelenski na Telegramu a prenela je ANSA.

12:52

Sunska oblast bombardovana 23 puta

Ukrajinska vojska je saopštila da su najmanje četiri osobe, među kojima i dete, ranjene u ruskim napadima na Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti. 

Navodi se i da je Sumska oblast tokom noći bombardovana u 23 navrata, prilikom čega je ispaljeno 48 projektila, a oštećeno nekoliko energetskih postrojenja. 

Takođe, u bombardovanju Kijeva, oštećene su dve stambene zgrade, jedna kuća i nekoliko automobila. 

12:08

"Jаtо" bespilotnih letelica Geran-2vUAV krstari u Sumskoj oblasti

12:06

U napadu ruske vojske na Zaporošku oblast ranjeno najmanje šestoro ljudi

Načelnik Zaporoške oblasti Ivan Fedorov objavio je danas na svom Telegram kanalu da je ruska vojska napala Zaporožje i da je u tom napadu ranjeno najmanje šestoro ljudi.

"Muškarac star 49 godina i žena od 48 godina nalaze se u teškom stanju. Još tri osobe su nešto lakše ranjene", objavio je Fedorov, prenosi agencija Ukrinform.

On je potvrdio da je svim povređenim osobama pružena medicinska pomoć, navodeći da je u udaru ruskih projektila oštećen veći broj javnih objekata, izmedju ostalih kuće, obdaništa i studentski dom.

Ranije danas, ukrajinski mediji su preneli da je u vazdušnom napadu ruskih snaga na Harkov u Ukrajini povređeno 12 osoba.

''Od 03.00 sati u Harkovu je 12 osoba povređeno u ruskom granatiranju. Služba nacionalne bezbednosti u Harkovskoj oblasti neprestano radi, istražitelji primaju izjave žrtava o materijalnoj šteti'', navodi se u saopštenju, preneo je Ukrinform. Prema preliminarnim podacima, ruska vojska je napala Harkov navođenim avio-bombama KAB-250.

12:01

Posle napada ruskih snaga na Zaporožje
 

11:59

Traže evakuaciju


Latinoamerički plaćenici, koje je Kijev angažovao za odbranu Časova Jara, traže evakuaciju, ispričali su borci ruske grupe "Jug", pozivajući se na presretnute razgovore.

"Presrećemo dosta njihovih zahteva za evakuaciju… Među njima (plaćenicima koji govore španski) ima ranjenih", naveo je vojnik.

Ranije je saopšteno da su ruski vojnici presreli razgovor ukrajinskih plaćenika koje je Kijev poslao u Donbas da brane grad Časov Jar.
 

09:44

Šef Pentagona stigao u Kijev

09:30

"Lomimo logistiku neprijatelja"


Napredovanje ka Gornjaku i Selidovu ozbiljno narušava logistiku Oružanih snaga Ukrajine u DNR, izjavio je lider ove republike Denis Pušilin.

"Postoje ozbiljni preduslovi (za napredovanje) u pravcu Gornjaka, a posle Gornjaka je, naravno, Selidovo. Zapravo, ovo veoma ozbiljno narušava i lomi logistiku neprijatelja, jer tamo prolazi železnička linija", rekao je Pušilin za televiziju "Rusija 24".
 

09:26

Jasno upozorenje Americi: Obmana
https://www.b92.net/info/svet/69536/jasno-upozorenje-americi-obmana/vest
Shutterstock/Catarina Belova

09:22

Ostin stiže u Ukrajinu

Samo dve nedelje uoči američkih predsedničkih izbora, koji donose neizvesnost u vezi sa daljom zapadnom podrškom Ukrajini, američki ministar odbrane Lojd Ostin stiže danas u posetu Ukrajini kako bi Kijevu potvrdio podršku SAD.

Tokom Ostinove posete, četvrte i verovatno poslednje na položaju prvog čoveka Pentagona u administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, vodiće se ozbiljni razgovori o američkim naporima da se pomogne Ukrajini u jačanju odbrane u trenutku kada ruske snage napreduju na bojnom polju, prenosi Rojters.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: