Svet 0

20.10.2024.

20:40

Rusi izmeštaju flotu; "Pod napadom smo"

Ruska Crnomorska flota morala je da pomeri mnoge ratne brodove iz svoje pomorske baze u Sevastopolju na poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, zbog ukrajinskih napada, rekao je krimski zvaničnik.

Izvor: Index.hr

Rusi izmeštaju flotu; "Pod napadom smo"
Profimedia

Podeli:

Izjave Dmitrija Rogozina, ruskog senatora za oblast Zaporožja pod ruskom kontrolom i bivšeg šefa ruske svemirske agencije, prva su zvanična ruska potvrda da je flota morala da bude premeštena iz Sevastopolja.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Ukrajinske vlasti su više puta govorile da je Moskva morala da premesti brodove u Novorasisk zbog njihovih napada na ruske ratne brodove u Crnom moru. Rogozin je za list Moskovski komsomolec rekao da Rusija mora ozbiljnije da radi na razvoju bespilotnih letelica, organizovanju vojnih jedinica bespilotnih letelica i razvoju sistema za elektronsko ratovanje i satelitsko pozicioniranje.

"Vojno-tehnička revolucija se odvija pred našim očima", rekao je Rogozin o razvoju bespilotnih letelica i elektronskom ratovanju i dodao da tempo inovacija svakog meseca menja situaciju na frontu. "Crnomorska flota je ilustrativan primer", rekao je Rogozin.

"Morali smo da promenimo njenu lokaciju zbog činjenice da su naši veliki brodovi postali samo velike mete za neprijateljske bespilotne brodove. Rusija je već na početku rata 2022. zaostajala u tehnologiji bespilotnih letelica i iako je od tada značajno napredovala, mora da se kreće brže, posebno u fokusu potrošnje na oružje i stvaranja specijalnih pukova bespilotnih letelica," upozorava Rogozin.

On napominje da su satelitski i površinski sistemi za navođenje koji bi mogli da prevaziđu elektronski rat od posebne važnosti za omogućavanje preciznog ciljanja.


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: