Svet 5

20.10.2024.

18:47

Novi "šamar" Zelenskom

Premijer Slovačke Robert Fico nazvao je danas "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "apsolutno nerealnim i neizvodljivim".

Izvor: Tanjug

Novi "šamar" Zelenskom
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Podeli:

"Do sada je bilo bar nekih pokušaja da se predstave planovi za mir, ali je gospodin Zelenski u Briselu predstavio ne plan za mir već dokument koji je nazvao 'planom pobede', koji se, između ostalog, bazira na tome tome šta bismo morali da isporučimo (Ukrajini). To su npr. rakete srednjeg i dugog dometa, koje će on lansirati na Rusiju, zbog čega su se mnogi uhvatili za glavu (tokom Samita EU u Briselu)", rekao je Robert Fico, prenosi RIA Novosti.

U  intervjuu za TV kanal TA3 premijer Slovačke je ocenio da je taj plan "apsolutno nerealan i neizvodljiv".

Fico je ukazao da nedosladnost "plana pobede" koji je izneo Volodimir Zelenski ne dozvoljava Evropskom savetu da zauzme definitivni stav o tom dokumentu.

Premijer Slovačke je istakao da je i dalje protiv ulaska Ukrajine u NATO i da, iako razume i poštuje želju Kijeva da postane član alijanse, ne smatra to dobrom idejom.

Zelenski je ranije na samitu EU u Briselu predstavio "plan pobede", dokument koji sadrži pet tačaka i tri tajna aneksa.

Prva tačka podrazumeva pozivanje Ukrajine u NATO, druga je ukidanje ograničenja za udare dalekometnim oružjem na rusku teritoriju, a treća raspoređivanje u Ukrajini "sveobuhvatnog nenuklearnog paketa odvraćanja" Rusije.

Četvrta tačka se odnosi na ekonomska, a peta na bezbednosna pitanja.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: