Svet 0

20.10.2024.

14:59

Steže se obruč oko Ukrajine: "Bore se za svaku ulicu"

Proruski blogeri obavestili su javnost da Rusija trenutno vodi borbu sa ukrajinskim trupama u predgrađu istočnog grada Selidova, kao i da nastoji da preuzme kontrolu nad celim Donbasom.

Izvor: Telegraf.rs

Steže se obruč oko Ukrajine: "Bore se za svaku ulicu"
Profimedia

Podeli:

Navodno, Rusija kontroliše skoro 80 odsto tog dela zemlje.

Od početka invazije, u februaru 2022. godine, ruske snage su u septembru ove godine najbrže napredovale na frontu, iako je Ukrajina zauzela deo ruske oblasti Kursk.

Najveći proboj ostvaren je u istočnoj regiji Donbas koju Rusija želi da stavi pod potpunu kontrolu.

Ruske snage su poslednjih nedelja okružile gradove u Donjecku i polako stezale obruč sve dok ukrajinske snage nisu bile primorane na povlačenje.

Prema blogerima, upravo to rade u Selidovu, gradiću sa predratnim brojem stanovnika oko 20.000.

"U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidove je pojačan", napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruski bloger iz Ukrajine.

Drugi blogeri su objavili video-snimku intenzivnog granatiranja grada.

Rusko ministarstvo obrane nije to komentarisalo, a nije se oglasio ni Kijev.

Rusija trenutno kontrolira oko 80 odsto Donbasa površine 117.000 kvadratnih kilometara i napreduje zapadno uzduž 100 km od 1200 km duge bojišnice oko taktički važnih središta Pokrovska i Kurakhove.

Rat u Ukrajini ulazi, kako tvrde ruski dužnosnici, u najopasniju fazu u jeku ruskog napredovanja na terenu, dok Zapad razmišlja kako će se taj rat završiti.

Ukrajina traži članstvo u NATO-u, Rusija kaže da je to neprihvatljivo, a SAD i ključni NATO saveznici nisu javno odobrili poziv Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u članstvo zapadnog vojnog saveza.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: