Svet 0

20.10.2024.

10:28

Dan "D" u Moldaviji: Sva biračka mesta otvorena u 07.00 časova

Skoro svih 2.000 biračkih mesta u Moldaviji otvoreno je jutros u 07.00 časova, kako je propisano zakonom, potvrdila je za novinsku agenciju IPN Rodica Sirbu, šef Odseka za komunikacije, odnose sa javnošću i medije Centralne izborne komisije.

Izvor: Tanjug

Dan "D" u Moldaviji: Sva biračka mesta otvorena u 07.00 časova
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Podeli:

Prema njenim rečima, za predsedničke izbore i referendum o članstvu u EU postavljeno je 2.221 biračko mesto.

Od toga je 1.957 biračkih mesta u izbornim jedinicama u zemlji, a 30 biračkih mesta je namenjeno biračima sa lokaliteta na levoj obali Dnjestra (Pridnjestrovlje), navela je Sirbu za moldavsku agenciju.

Dodala je da su otvorena  još 234 biračka mesta za građane sa pravom glasa koji se nalaze u inostranstvu.

Napomenula je da građani mogu da ostvare svoje biračko pravo do 21.00 časova, ali da ovaj rok može biti produžen za najviše dva sata kako bi građani koji čekaju u redu na biračkom mestu mogli da glasaju.  

U Moldaviji se danas održavaju predsednički izbori i referendum o članstvu u EU, koji će pokazati da li će ta zemlja u jugoistočnoj Evropi, sa tri miliona stanovnika, izabrati budućnost uz Rusiju, ili na Zapadu, preneo je Gardijan.

Prozapadna predsednica Maja Sandu očekuje da će osvojiti drugi mandat i obezbediti "da" na referendumu, kako bi se pridruživanje Moldavije EU potvrdilo kao "nepovratni" cilj u Ustavu.

Od raspada Sovjetskog Saveza, Moldavija je gravitirala između prozapadnih i proruskih uticaja, ali je tokom mandata Sandu ubrzala nastojanja da se udalji od Moskve, usred njenog rata u susednoj Ukrajini.

Ankete ukazuju na to da će Sandu pobediti u prvom krugu i nagoveštavaju da do 65 odsto građana Moldavije podržava pridruživanje EU, iako bi se aktuelna predsednica mogla suočiti sa težim putem ako bude drugog kruga izbora, preneo je Gardijan.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: