Svet 0

19.10.2024.

23:04

Rusija, Iran i Oman održavaju zajedničke vežbe: Jačamo kolektivnu bezbednost u regionu

Iranska državna TV javlja da su danas u Indijskom okeanu počele pomorske vežbe čiji je domaćin Iran, uz učešće Rusije i Omana, a koje posmatra još devet zemalja.

Izvor: Klix.ba

Rusija, Iran i Oman održavaju zajedničke vežbe: Jačamo kolektivnu bezbednost u regionu
Profimedia

Podeli:

Vežbe pod nazivom "IMEKS 2024" imaju za cilj jačanje "kolektivne bezbednosti u regionu, proširenje multilateralne saradnje i demonstraciju dobre volje i sposobnosti da se očuva mir, prijateljstvo i pomorska bezbednost", navodi Pres TV na engleskom.

Učesnici će uvežbavati taktiku za obezbeđivanje međunarodne bezbednosti pomorske trgovine, zaštitu pomorskih puteva, jačanje humanitarnih mera i razmenu informacija o operacijama spasavanja i pomoći, dodaje se u izveštaju.

Vežbe se odvijaju usred pojačanih tenzija u regionu dok se izraelska agresija na Gazu i Liban nastavlja i skoro svakodnevna razmena vatre. Takođe, očekuje se i izraelski napad na Iran.

Kao odgovor na regionalne tenzije sa Sjedinjenim Državama, Iran je pojačao svoju vojnu saradnju sa Rusijom i Kinom. Iran, Kina i Rusija su u martu održale petu zajedničku pomorsku vežbu u Omanskom zalivu.

Zemlje koje posmatraju trenutne vežbe su Saudijska Arabija, Katar, Indija, Pakistan, Bangladeš i Tajland.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: