Svet 0

19.10.2024.

8:31

Uzbuna u Severnoj Koreji: Pronađeni ostaci drona iz Južne Koreje

Severna Koreja saopštila je danas da je pronašla ostatke najmanje jednog drona za koji tvrdi da je poslat iz Južne Koreje, i upozorila na "momentalni uzvratni napad" ukoliko se potvrdi da je dron južnokorejski.

Izvor: Tanjug

Uzbuna u Severnoj Koreji: Pronađeni ostaci drona iz Južne Koreje
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Podeli:

Severnokorejski zvaničnici naveli su da je u pitanju isti tip drona kakav je prikazan na Dan oružanih snaga Južne Koreje u Seulu početkom oktobra, prenela je agencija Jonhap.

Portparol Ministarstva odbrane Severne Koreje rekao je da je 13. oktobra gradski bezbednosni biro Ministarstva unutrašnjih poslova Pjongjanga pronašao ostatke oborenog drona u oblasti glavnog grada.

Istragom je utvrđeno da je u pitanju "dron za daljinsko izviđanje" koji koristi Komanda za operacije dronova južnokorejske vojske.

Portparol je upozorio na "momentani uzvratni napad" ukoliko se potvrdi da je dron južnokorejski, dodajući da je severnokorejska vojska naredila jedinicama u Pjongjangu i u blizini granice da pojačaju nadzor.

"Ukoliko se ponovo otkrije i potvrdi kršenje teritorijalnih kopnenih, vazdušnih i vodenih granica DPRK vojnim sredstvima, to će se smatrati teškom vojnom provokacijom protiv suvereniteta DPRK i biće pokrenut trenutni uzvratni napad", upozorili su iz Severne Koreje, koristeći svoje zvanično ime - Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK).

Združeni Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da ne može da potvrdi tu tvrdnju, dodajući da "nije vredno" odgovoriti na nju.

Tenzije duž međukorejske granice pojačale su se proteklih nedelja, a Severna Koreja je zvanično označila Južnu Koreju kao "neprijateljsku državu", u skladu sa stavom lidera Kim Džong Una da se na južnog suseda gleda kao na neprijatelja, a ne kao na partnera za pomirenje i ujedinjenje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: