Svet 2

19.10.2024.

23:23

Rat – dan 968: Ljute borbe u Zaporožju: Likvidirani plaćenici; Ukrajini stižu "Miraži"

Rat u Ukrajini – 969. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 968: Ljute borbe u Zaporožju: Likvidirani plaćenici; Ukrajini stižu "Miraži"
Shutterstock/zef art

Podeli:

Najmanje osam osoba ranjeno je u ruskom granatiranju grada Šostke, u Sumskoj oblasti u Ukrajini.

Ukrajina će u narednim mesecima od Francuske dobiti avione Miraž 2000-5F, a prvi avion biće isporučen početkom naredne godine, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro.

Baza stranih plaćenika koji ratuju na strani ukrajinske vojske uništena je u Zaporožju, a najmanje desetoro ljudi je povređeno u napadu.

Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite na našem blogu UŽIVO

Završeno

22:45

U ukrajinskom napadu povređene četiri osobe; Među njima i dete

Oružane snage Ukrajine napale su selo Oktjabriski u Belgorodskom okrugu, u napadu su povređene četiri osobe među kojima i 12-godišnje dete, objavio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

"Selo Oktjabirski je granatirano tri puta uveče, 12-godišnja devojčica zadobila je povredu u predelu ramena i ekipa Hitne pomoći ju je odvezla u regionalnu dečju bolnicu", napisao je Gladkov, prenosi TASS.

Dve žene sa brojnim povredama od gelera odvele su ekipe hitne medicinske pomoći u Belgorodsku bolnicu broj 2, a jedna osoba je samostalno otišla u medicinsku ustanovu sa ranom od gelera na nozi.

Gladkov je potvrdio da su se od eksplozija granata zapalile pomoćne zgrade na dva privatna poseda, ali požari su brzo ugašeni, kao i da je u napadu oštećeno ukupno 20 stambenih objekata i 14 automobila. Guverner je saopštio da su oružane snage Ukrajine napale dronovima i selo

22:18

Desetoro mrtvih nakon napada na Zaporožje

Najmanje deset osoba povređeno je večeras kada su ruske snage pogodile centar grada Zaporožje na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom Kijeva, saopštio je regionalni guverner Ivan Fedorov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su ruske snage izvele dva napada na taj grad, prenosi Interfaks Ukrajina. Kako je naveo, u napadu su korišćene protivtenkovske rakete.

20:58

Eleminisani plaćenici u Zaporožju

Baza stranih plaćenika koji ratuju na strani ukrajinske vojske uništena je u Zaporožju, rekli su za Sputnjik u nikolajevskom proruskom pokretu otpora.
 

19:57

Ukrajinski helikopteri presreli "Šahed"

18:20

Ukrajina će prve vojne avione Miraž 2000 dobiti početkom naredne godine

Ukrajina će u narednim mesecima od Francuske dobiti avione Miraž 2000-5F, a prvi avion biće isporučen početkom naredne godine, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro.

Noel Baro je na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijem Sibihom rekao da će Francuska nastaviti da pomaže i podržava Ukrajinu, preneo je Njuz Ukrajine.

"Naša pomoć se manifestuje u konkretnim primerima. U sektoru odbrane, Ukrajini obezbeđujemo vojnu opremu. Francuska je takođe prva zemlja koja je obučila čitavu (ukrajinsku) brigadu - brigadu Ana Kijevska. Prvi avion Miraž 2000 biće isporučen Ukrajini početkom sledeće godine", rekao je Baro.

Najavio je i da će Francuska obučavati pilote ovih letelica.

17:43

Novi paket pomoći od Danske

Dansko Ministarstvo odbrane najavilo je da je ta zemlja odobrila novi paket vojne pomoći Ukrajini od 2,4 milijarde kruna (350 miliona dolara).

Ovo je 21. paket vojne pomoći Danske od početka invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu, a Kopenhagen je prethodno u avgustu Ukrajini obezbedio paket vojne pomoći vredan oko 115 miliona dolara, javio je Kijev indipendent. Najnoviji paket pomoći Kijevu uključuje oružje iz danskih zaliha, finansiranje sistema protivvazdušne odbrane sa Nemačkom i doprinose Međunarodnom fondu za Ukrajinu (IFU) koji predvodi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Deo sredstava biće iskorišćen za proširenje programa obuke ukrajinske vojske. "Vlada radi na donošenju odluke o daljim nabavkama direktno od ukrajinske odbrambene industrije, uključujući i oblast dronova", rekao je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

Danska, jedna od ključnih pristalica Kijeva od početka ruske invazije, nedavno je odlučila da izdvoji skoro 630 miliona dolara za ukrajinsku odbrambenu proizvodnju.

17:19


Posade ruskih helikoptera K-52M osujetile su smenu jedinica ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 

13:59

Francuska podržala Plan pobede Zelenskog

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Noel Baro dao je podršku ukrajinskom planu za okončanje rata sa Rusijom, rekavši danas u Kijevu da će sarađivati sa ukrajinskim zvaničnicima kako bi obezbedio podršku drugih zemalja za taj predlog.

Takozvani "Plan pobede", koji je ranije ove nedelje javnosti predstavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predviđa ključni element - zvaničan poziv Ukrajine u NATO, što Zapad nerado razmatra sve dok se rat ne završi.

13:22

Brifing Ministarstva odbrane Rusije
  • Ruska vojna grupa "Jug" zauzela je mesto Zorjano u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ovo mesto nalazi se na udaljenosti od par kilometara od Gornjake, gde živi oko 10.500 ljudi. Kroz Gornjak prolazi važna pruga putem koje se snabdeva ukrajinska vojska u Donbasu. Ukoliko ruska vojska oslobodi Gornjak, to će naneti težak udarac ukrajinskoj industriji jer se tu nalazi veliki rudnik uglja
  • Grupa "Jug" je takođe nanela i velike gubitke ukrajinskim vojnicima u blizini mesta Konstatinovka, Kurahova, Nikiforovka i Zvanovki, takođe u DNR. Ukrajinska vojska je u borbama za protekla 24 sata izgubila do 830 vojnika na tom delu fronta
  • Jedinice grupe "Zapad" poboljšale su svoje položaje i nanele gubitke ukrajinskoj vojsci u predelu Novoljubovke, Červone Dibrove u LNR, kao i u blizini Grigovorvke u DNR. Takođe, odbile su i tri kontranapada snaga Kijeva likvidiravši preko 350 ukrajinskih vojnika
  • Jedinice grupe "Sever" su likvidirale 55 ukrajinskih vojnika za minula 24 sata u Harkovskoj oblasti. Naneti su gubici ukrajinskoj vojsci na Lipcovskom i Volčanskom pravcu
  • Jedinice grupe "Istok" su takođe poboljšale svoje položaje i u borbama proteklog dana likvidirale do 115 ukrajinskih vojnika i uništile tri samohodne artiljerije
  • Jedinice grupe "Centar" su odbile pet kontranapada ukrajinske vojske i ujedno nastavile da se probijaju unutar ukrajinske odbrane. Snage Kijeva su u tim borbama izgubile do 460 vojnika, jedan lansirni sistem "grad"
  • Ruska grupa "Dnjepar" nanela je gubitke ukrajinskoj vojsci u blizini mesta Lobkovo z Zaporoškoj oblasti i Lljinke u Dnjepropetrovskoj likvidiravši do 50 ukrajinskih vojnika. Takođe, uništena su i pet ukrajinska vojna automobila
  • Ruska avijacija, artiljerija, kao i raketna i bespilotna avijacija izvela je napade na ukrajinske energetske objekte, kao i na aerodrome. Takođe, izvedeni su napadi i na položaje ukrajinske vojske gde se nalazilo ljudstvo i vojna tehnika u 138 rejona Ukrajine

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: