Svet 0

18.10.2024.

22:35

Zelenski otkrio šta Zapad traži od njega: Ovo je opasno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi "danas bilo opasno" sniziti starosnu granicu za mobilizaciju na 18 godina.

Izvor: Index.hr

Zelenski otkrio šta Zapad traži od njega: Ovo je opasno
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Podeli:

"Partneri bi hteli da smanje starosnu granicu za mobilizaciju. Imamo mobilizaciju od 25 godina i još uvek ne vidimo zašto bismo uvodili ove promene. Mislim da je to danas opasno. Za to postoji alat - Ministarstvo Odbrane ima ugovore svako može slobodno da potpiše ugovor i ako je mlađi od 25 godina", rekao je Zelenski odgovarajući na pitanja ukrajinskih novinara.

On je naglasio da u ovom trenutku ne postoji plan koji predviđa mobilizaciju Ukrajinaca.

Zelenski je ukazao i na opasnosti potencijalnog izvoza ukrajinskih dronova.

"Već sam video par koncepata, ali zabranjujem ideju izvoza. Veoma je opasno ako nekome izvozimo, a dronovi padaju u ruke Ruske Federacije", primetio je on.

On je objasnio da se o mogućem izvozu može razgovarati samo sa zemljama partnerima koje su aktivno pomagale Ukrajini tokom rata. 

Međutim, postoje dodatne komplikacije. Neke od ovih zemalja zapravo finansiraju razvoj dronova u Ukrajini, ali ostaje pitanje da li zaista žele ove dronove za svoj arsenal.

"Ako Danska daje 600 miliona evra za proizvodnju dronova u Ukrajini, da li zaista želi da uzme te dronove", upitao je Zelenski. 

On je naglasio da zemlje koje Ukrajini nisu dale oružje tokom rata ne bi trebalo da dobiju ukrajinske dronove.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: