Svet 13

18.10.2024.

20:05

Severna Koreja ulazi u rat? Objavljen dokaz: Na hiljade vojnika zadužuje uniforme u Rusiji VIDEO

Ukrajinska vlada je upravo objavila video-snimak za koji tvrdi da prikazuje severnokorejske vojnike u Rusiji.

Izvor: Index.hr

Severna Koreja ulazi u rat? Objavljen dokaz: Na hiljade vojnika zadužuje uniforme u Rusiji VIDEO
Profimedia

Podeli:

Video je objavio Ukrajinski centar za strateške komunikacije, koji deluje u okviru ukrajinskog Ministarstva kulture i informisanja.

Na snimku objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu Centra, prema Ukrajini, vidi se kako severnokorejski vojnici preuzimaju vojne uniforme i opremu u vojnoj bazi na dalekom istoku Rusije.

Kako je saopštio Centar, video je nastao u centru za obuku Sergejevski.

Ukrajinski izvori, podsetimo, danima tvrde da su severnokorejski vojnici poslati u Rusiju da učestvuju u ratu protiv Ukrajine.

"Poslato više od 10.000 vojnika"

Više od 10.000 severnokorejskih vojnika obučava se za rat protiv Ukrajine na teritoriji Rusije, navode obaveštajni izvori iz Ukrajine i Južne Koreje.

Kako je Kirilo Budanov, šef vojne obaveštajne službe Ukrajine, rekao u intervjuu za sajt The Var Zone, oko 11.000 pripadnika pešadijskih jedinica severnokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Očekuje da budu gotovi do 1. novembra, odnosno za manje od dve nedelje.

Budanov je dodao da severnokorejske snage treba da koriste rusku opremu i municiju u borbi.

On očekuje da će prva jedinica, oko 2.600 vojnika, biti raspoređena u oblasti Kursk, na koju su elitne ukrajinske trupe izvršile invaziju pre više od dva meseca.

Što se tiče daljeg raspoređivanja preostalih severnokorejskih trupa, za sada nema dostupnih informacija, rekao je Budanov za Var Zone.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Južne Koreje je pre 10 dana saopštilo da će Severna Koreja verovatno poslati deo svojih redovnih oružanih snaga u Ukrajinu kao podršku Rusiji.

Nekoliko dana kasnije, američki Institut za ratne studije izvestio je da se nekoliko hiljada severnokorejskih vojnika obučava u Rusiji i da bi mogli da budu raspoređeni u Ukrajinu.

"Severna Koreja je praktično ušla u rat"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošle subote takođe rekao da Severna Koreja isporučuje Rusiji ne samo oružje već i vojno osoblje i pozvao partnere da povećaju pomoć Ukrajini.

Dan kasnije, u svom večernjem video obraćanju naciji, Zelenski je rekao da je Severna Koreja praktično ušla u rat.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: