Svet 1

18.10.2024.

16:45

Rat u vazduhu besni: Svakodnevne bitke, scenario sa tri ishoda odlučuje pobednika VIDEO

Nad Ukrajinom ne preleće mnogo letelica s pilotima, ali to ne znači da rat u vazduhu ne besni i da posledice na tlu nisu ogromne, naglašava u analizi David Hambling, Forbsov stručnjak za naoružanje i tehnologiju.

Izvor: Biznis.kurir.rs/Forbes

Rat u vazduhu besni: Svakodnevne bitke, scenario sa tri ishoda odlučuje pobednika VIDEO
Shutterstock/Andrey VP

Podeli:

Ukrajinski presretači redovno oslepljuju ruske izvidničke kapacitete i sprečavaju izvođenje napada dugog dometa. Rusija pronalazi načine da uzvrati udarac, ali presretači postaju sve moćniji u ovoj tehnološkoj trci u naoružanju.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana, od projektila Patriot do novih aviona F-16, sprečava Rusiju da preleće zemlju, ali zato Rusi koriste precizne klizne bombe dugog dometa.Ponekad ispale do stotinu tih bombi dnevno, a najveća od njih teži preko tri tone.

Istovremeno, Rusija koristi svoju ogromnu prednost u teškoj artiljeriji i udara ukrajinske položaje, izvodeći napade daleko iza linija fronta svojim bespilotnim letelicama Lancet.

Te male dronove vrlo je teško srušiti. Oni lete na velikim visinama, praktično su nevidljivi i slabije se vide na radarima aviona. Uz to, previše ih je da bi  Ukrajinci mogli sve da ih sruše svojim ograničenim zalihama PVO projektila. Ipak, ponekad je taktički nužno srušiti dron Orlan-10, koji košta 100 hiljada dolara, projektilom Stinger, čija je cena gotovo pola miliona dolara.

Presretači koji lete vrlo visoko

Ipak, poslednjih meseci je Ukrajina prilagodila svoje FPV dronove - koje uglavnom koriste za uništavanje tenkova, artiljerije i drugih meta na tlu - u presretače koji lete vrlo visoko od tla.

Kvadkopteri (cene 700 dolara) sada mogu da pogode izviđačke dronove na visini od 3,5 kilometra, a sve češće pogađaju svoje mete.

Ova nova sposobnost mogla bi u potpunosti da promeni situaciju na terenu. Na primer, postoje dokazi da su Ukrajinci tokom ofanzive u Kursku uspeli da zauzmu toliko teritorija tolikom brzinom upravo zato što su najpre uništili ruske izviđačke dronove, zbog čega Rusi više nisu mogli da prate ni napadaju njihove snage.

Porast presretanja

U avgustu je organizacija Wild Hornets objavila video u kojem je prikazano više od stotinu presretanja dronovima. U nedavnoj objavi kažu kako su sada premašili brojku od 300 presretanja, a stopa uspeha im je preko 50 posto.

Prošle sedmice je skupljač sredstava za proizvodnju dronova, Serhij Sternenko, naglasio kako je 1129. odred za protivvazdušne projektile srušio 145 ruskih izvidničkih dronova "u kratkom periodu", a The Times je razgovarao s ukrajinskom jedinicom marinaca koja je takođe presrela više od 50 dronova.

Presretanje je jednostavno jer su izvidnički dronovi praktično glineni golubovi. Nakon što ih primeti na radaru, pilot FPV drona može da podigne svoju letelicu i približi im se odozgo ili iz pozadine.

Pilot izvidničkog drona potpuno je koncentrisan na tlo i uopšte nije svestan da je meta napada dok se u njegov dron ne zaleti ukrajinska letelica.

Ukrajinski stručnjak za elektronsko ratovanje Serhij Flash primetio je uspaničene rasprave na ruskim kanalima na Telegramu o tome kako se nositi s ovom pretnjom. Tamo je predložen i niz tehničkih rešenja koja su i uvedena u poslednjih nekoliko sedmica.

Odbrambene mere

Većina dronova bele je boje. To znači da ih je teško videti s tla jer se stapaju sa svetlim nebom ili oblacima, ali veoma dobro se vide odozgo. Maskiranje dronova bojama sada je postalo standardno.

Prve odbrambene mere koje su se pojavile u ruskim izvidničkim dronovima su male kamere na zadnjem delu drona. One barem do neke mere mogu upozoriti pilota da su meta napada i dati mu priliku da se makne.

Neki ruski dronovi sada takođe imaju i ometače, baš kako je Serhij Flash predvideo.

Jedan primer, koji je opisao analitičar Roy na X-u/Twitteru, skenira okolinu u potrazi za videosignalima. Velika je verovatnoća da snažan videosignal dolazi od FPV presretača u blizini, a sistem nakon detekcije emituje signal za ometanje na istoj frekvenciji.

Sve instalacije ometača više deluju kao improvizovana rešenja s terena, a ne nešto što je dodato u fabrici, što je još jedan dokaz koliko je u ratovanju dronovima važno reagovati brzo.

Flash spominje još neke ruske ideje za odbranu, ali te ideje još nisu uvedene.

Moguće je da su prekomplikovane ili nisu prošle testove. Darvinistička priroda ratovanja dronovima znači da će se svaka odbrambena "mutacija" koja deluje uspešno proširiti poput požara jer će dronovi koji je nemaju biti uništeni.

Budućnost borbe dronova

Nije iznenađujuće da Rusi sada usvajaju iste taktike. Ne znamo da li su uspešno integrisali FPV operacije s PVO radarima kao što je to učinila Ukrajina, ali postoje snimci ruskih FPV dronova koji ruše ukrajinske izviđače.

Istovremeno, Wild Hornets prikuplja sredstva za FPV dronove sledeće generacije koji su brži i još sposobniji, a istovremeno rade i na presretačima za napade na ruske dronove Šahed.

Samo je pitanje vremena kada ćemo početi da viđamo FPV borce koji ne samo da ruše neprijateljske letelice već se mogu boriti i s FPV dronovima na drugoj strani. Rat dronovima postaće nova grana ratovanja. Ovakav scenario ima barem tri moguća ishoda.

Prvi: Odbrana ostvari prednost i izviđačke operacije se nastavljaju, ali s mnogo više gubitaka. Front je pod konstantnim nadzorom obe strane.

Drugi: Napad će trijumfovati i nijedna strana neće svoje izviđačke dronove moći da zadrži u vazduhu. Sveprisutne oči na nebu nestaće i operacije će se vratiti u doba pre dronova.

Treći (i najverovatniji): Jedna strana će ostvariti superiornost na ovom polju nad drugom. Pobednik će moći da vidi i napadne neprijatelja, da ostane nevidljiv i napada iz velikih udaljenosti projektilima, kliznim bombama i dronovima dugog dometa neće mu naneti štetu.

Možda je još gore to što će se gubitnici nositi i s teškim i konstantnim napadima na svoje kopnene snage, a neće moći da uzvrate napad.

Vazdušne snage uvek su bile važne, a sada jedna druga vrsta snaga iz vazduha može da utiče na ishode bitki na tlu. Nova nebeska borbena arena možda izgleda kao bitka igračkama. Ali pobednik će vrlo verovatno dobiti ceo rat, a ulozi teško da mogu biti veći.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: