Svet 0

18.10.2024.

14:17

Zapad optužio Rusiju za požar u skladištima: Sve je to njihova sabotaža

Ako se pokaže da Rusija stoji iza postavljanja zapaljive naprave koja je u julu izazvala požare u dva DHL-ova skladišta paketa, to će biti dokaz da Moskva namerava da napravi haos na Zapadu, rekao je stručnjak za Gardijan.

Izvor: Index.hr

Zapad optužio Rusiju za požar u skladištima: Sve je to njihova sabotaža
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Veruje se da uređaji, koji su izazvali požare na lokacijama DHL-a u Birmingemu i Lajpcigu, nisu sofisticirani, ali su u oba slučaja izbegli bezbednosne provere.

Nemačke vlasti upozorile su ove nedelje da su takvi uređaji, koji su poslati vazdušnom poštom, srušili avion i zapalili se u letu.

Brendon Frid, izvršni direktor Udruženja avio-prevoznika, koje predstavlja industriju vazdušnog tereta u SAD, opisao je incidente sa zapaljivim bombama kao uznemirujuće s obzirom na sumnju da ruska država stoji iza paljevine.

"Čini se da je cilj jednostavno poremetiti lanac snabdevanja, stvoriti haos i samo uplašiti ljude. Oni žele da ljudi izgube poverenje u sistem", rekao je Frid, dodajući da je industrija razvila snažne bezbednosne procedure od napada 11. septembra.

Antiteroristička policija u Britaniji istražuje da li je incident u Birmingemu povezan sa onim u Lajpcigu, a sve veći broj izvora tvrdi da su zapaljive naprave delo ruskih špijuna. Izgleda da je paket koji se zapalio u skladištu DHL-a u Birmingemu 22. jula putovao avionom pre nego što je stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo. Povređenih nije bilo, a požar su ugasile vatrogasne ekipe i osoblje.

Nemački paket se zapalio neposredno pre nego što je avion trebalo da se ukrca u Lajpcig krajem jula, javili su nemački mediji, a šef domaće obaveštajne službe je u ponedeljak upozorio da je mogao da obori avion. Bezbednosni izvori su rekli da su pitanja o tome kako su paketi dospeli u skladišta DHL-a bila stvar kurirske kompanije, s obzirom na bezbednosne procedure koje postoje na aerodromima kako bi se sprečilo da eksploziv i zapaljiva sredstva stignu do aviona. DHL je ​​u saopštenju naveo da je primenio "stroge mere bezbednosti i bezbednosti širom naše globalne mreže" i da je radio "u potpunosti u skladu sa svim važećim zakonima, propisima i procedurama".

Nemačke vlasti su krajem avgusta izdale upozorenje o "nekonvencionalnim zapaljivim uređajima" koje su navodno poslala privatna lica, a koje su se "zapalile... u nekoliko evropskih zemalja".

Rekli su da bi moglo biti više napada u nastojanju da izazovu haos u logističkim lancima širom Evrope. Obaveštajne agencije širom Evrope upozoravaju na sve veći broj paljevina, sabotaža, pa čak i ubistava koje izvode ruske obaveštajne službe u pokušaju da seju razdor među zapadnim saveznicima Ukrajine.

Prošle nedelje, Ken Mekalum, šef britanske obaveštajne službe MI5, upozorio je da se čini da je ruska vojna obaveštajna agencija GRU na "održivoj misiji da stvori haos na ulicama Britanije i Evrope" i optužio Kremlj da se upušta u "opasne akcije koje postaju sve nepromišljenije".

Zapaljive naprave se generalno smatraju relativno nesofisticiranim u poređenju sa eksplozivima, tako da njihova konstrukcija možda nije zahtevala visok nivo tehničkog znanja. Do sada pronađeni sumnjivi paketi sadržavali su ili električne predmete ili kontejnere sa tečnošću, kako navode nemački istražitelji.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: