Svet 2

18.10.2024.

11:45

Besni rat na nebu

Besni rat na nebu iznad Ukrajine, naglašava Dejvid Hambling, Forbsov stručnjak za naoružanje i tehnologiju.

Izvor: Index.hr

Besni rat na nebu
Shutterstock/Naeblys

Podeli:

Ukrajinski presretači, kako ističe, redovno oslepljuju ruske izvidničke kapacitete i sprečavaju izvođenje napada dugog dometa. Rusija pronalazi načine da uzvrati udarac, ali presretači postaju sve moćniji u ovoj tehnološkoj trci u naoružanju. Ovo nadmetanje od ključne je važnosti ne samo za ovaj rat već i za sukobe budućnosti.

Ukrajinska PVO, od projektila Patriot do novih aviona F-16, sprečava Rusiju da preleće zemlju, ali zato Rusi koriste precizne klizne bombe dugog dometa. Ponekad ispale do stotinu tih bombi dnevno, a najveća od njih teži preko tri tone.

Istovremeno, Rusija koristi svoju ogromnu prednost u teškoj artiljeriji i udara ukrajinske položaje, izvodeći napade daleko iza linija fronte svojim bespilotnim letelicama Lancet.

Kako se navodi u tekstu, koji je preneo Index, te male dronove vrlo je teško srušiti. Oni lete na velikim visinama, praktično su nevidljivi i slabije se vide na radarima od aviona. Uz to, previše ih je da bi ih Ukrajinci mogli sve srušiti svojim ograničenim zalihama PVO projektila. Ipak, ponekad je taktički nužno srušiti dron Orlan-10, koji košta 100.000 dolara, projektilom Stinger, čija je cena gotovo pola miliona dolara.

Presretači koji lete vrlo visoko

Ipak, poslednjih meseci Ukrajina je prilagodila svoje FPV dronove - koje uglavnom koriste za uništavanje tenkova, artiljerije i drugih meta na tlu - u presretače koji lete vrlo visoko od tla. Kvadkopteri (cene 700 dolara) sada mogu pogoditi izviđačke dronove na visini od 3,5 kilometra, a sve češće pogađaju svoje mete.

Ova nova sposobnost mogla bi u potpunosti da promeni situaciju na tlu. Na primer, postoje dokazi da su Ukrajinci tokom ofanzive u Kursku uspeli da zauzmu toliko teritorija tolikom brzinom upravo zato jer su najpre uništili ruske izviđačke dronove, zbog čega Rusi više nisu mogli da pratee niti da napadaju njihove snage.

Porast presretanja

U avgustu je organizacija Wild Hornets objavila video u kojemu je prikazano više od stotinu presretanja dronovima. U nedavnoj objavi kažu da su sada premašili brojku od 300 presretanja, a stopa uspeha im je preko 50 posto.

Prošle sedmice je skupljač sredstava za proizvodnju dronova, Serhij Sternenko, naglasio da je 1129. odred za PVO projektile srušio 145 ruskih izviđačkih dronova "u kratkom periodu", a Tajms je razgovarao s ukrajinskom jedinicom marinaca koja je takođe presrela više od 50 dronova.

Presretanje je jednostavno jer su izviđački dronovi praktino glineni golubovi. Nakon što ih primeti na radaru, pilot FPV drona može da podigne svoju letelicu i približiti im se odozgo ili iz pozadine. Pilot izviđačkog drona potpuno je skoncentriran na tlo i uopšte nije svestan da je meta napada dok se u njegov dron ne zaleti ukrajinska letelica.

Ukrajinski stručnjak za elektronsko ratovanje Serhij Flash primetio je uspaničene rasprave na ruskim kanalima na Telegramu o tome kako da se nose s ovom pretnjom. Tamo je predložen i niz tehničkih rešenja koja su i uvedena u poslednjih nekoliko sedmica.

Odbrambene mere

Većina dronova je bele boje, što znači da ih je teško videti s tla jer se stapaju sa svetlim nebom ili oblacima, ali se odlično vide odozgo. Maskiranje dronova bojama sada je postalo standardno.

Prve odbrambene mere koje su se pojavile u ruskim izviđačkim dronovima su malene kamere na zadnjem delu drona. One barem do neke mere mogu da upozore pilota da su meta napada i daju mu priliku da se pomeri.

Neki ruski dronovi sada takođe imaju i ometače, baš kako je Serhij Flash predvideo. Jedan primer, koji je opisao analitičar Roy na društvenoj mreži  X, skenira okolinu u potrazi za video-signalima. Velika je verovatnoća da snažan vide-osignal dolazi od FPV presretača u blizini, a system nakon detekcije emituje signal za ometanje na istoj frekvenciji.

Samo je pitanje vremena kada ćemo početi da viđamo FPV borce koji ne samo da ruše neprijateljske letelice već se mogu boriti i s FPV dronovima na drugoj strani. Rat dronovima postaće nova grana ratovanja, zaključuje se u tekstu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: