Svet 1

18.10.2024.

21:30

"Rekao sam vam 2000. Putin će…"

Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Moskvi (2012-14), a sada profesor Univerziteta Stendford, izjavio da zna da sada Vladimir Putin želi da uništi Zapad.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

"Rekao sam vam 2000. Putin će…"
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Imao sam kontakte sa Putinom. Znam ga od 1991. Njegovi stavovi su se vremenom menjali. Ali, ako je u prvim danima mislio da može biti igrač unutar Zapada, danas želi da uništi Zapad, kazao je on za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Tragično je, ali Putin i dalje smatra da može da uništi Zapad. Želi da bude izvan liberalnog međunarodnog poretka, van zapadnih klubova, i u tom pogledu želi da povuče Kinu sa sobom", ističe Mekfol.

Po njegovim rečima, na Zapadu se zanemaruju Putinova snažna ideološka ubeđenja za koje je spreman da mnogo toga žrtvuje. Mekfol ocenjuje da je Putin sklon paranoji strahujući da CIA i američka duboka država žele da mu naude.

On dodaje da Putin dolazi veoma pripremljen na sastanke.

"Ima svoju agendu. Igra psihološke igre, posebno sa predsednikom Obamom i potpredsednikom Bajdenom. Sećam se tog sastanka. On želi da prenese poruku i to efikasno radi. Kada je reč o meni, u dva navrata Putin je stavio do znanja da prate moj rad", navodi Mekfol.

On smatra da će Putin ostati na vlasti sve dok je fizički i psihički sposoban.

"Ali, naravno, on neće zauvek vladati Rusijom. Dakle, kada dođe taj trenutak, smatram da će to biti slična situacija kao posle Staljina i Brežnjeva. Ljudi oko njega će preuzeti vlast, ali će onda doći do velike borbe zato što nije institucionalizovao političku stranku", ocenjuje Mekfol.

On kaže da je u svom članku još u martu 2000. izrazio zabrinutost da će Putin narušiti demokratiju.

"Dodao sam ako Rusija ponovo postane diktatura, imaćemo sukob sa njom. Međutim, takvo moje razmišljanje tada nije bilo popularno jer se na Zapadu smatralo da je Rusija slaba i ne može nikome da preti", ocenjuje Mekfol.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Mekfol smatra da će Putin prekinuti pohod ka Zapadu, tek kada njegove snage budu zaustavljene na bojnom polju.

"Nisam uveren da će ga neki zapadni lider ubediti pregovorima da okonča svoj rat", rekao je Mekfol.

On dodaje da proširenje NATO nije pravi razlog za rusku invaziju na Ukrajinu već Putinove imperijalne ambicije.

"Bio sam na svakom sastanku koji je Obama imao sa Putinom i Medvedevom. Širenje NATO-a nikada nije ni bilo na dnevnom redu. Znate zašto? Jer to nije bio problem. Naravno, svi su govorili o NATO-u u budućnosti, ali nije bilo praktičnih koraka da Ukrajina uđe u NATO pre nego što je Putin izvršio invaziju. Ovde se radi o nečem drugom. Putin smatra da su Ukrajinci samo Rusi sa akcentom", kaže Mekfol.

On smatra da je Rusija danas mnogo manje moćna, poštovana, sa mnogo manje uticaja u svetu nego što je bila pre invazije na Ukrajinu.

"Ona je sada mnogo zavisnija od Kine nego pre rata u Ukrajini. Mislim, Rusija de fakto postaje država klijent, kineska kolonija. To nije bratska ljubav i prijateljstvo autokrata. Kinezi su samo sposobni biznismeni koji koriste slabu Rusiju", navodi Mekfol.

Po njegovim rečima, kineska strategija je sofisticiranija.

"Ona želi da se zadrži u zapadnom svetu. Kina želi da drži jednu nogu unutra, a onda da sa drugom nogom razvija institucije nezavisne od Zapada", kaže Mekfol dodajući da je globalni, liberalni međunarodni poredak bio veoma povoljan za Kinu.

"Pa zašto bi želela da ga demontira? Putin nije mnogo dobio od tog poretka i zato želi da ga uništi. Si Đinping ne želi, već da ga reformiše kako bi služio kineskim interesima", ocenjuje bivši američki ambasador u Moskvi.

Što se tiče odnosa Pekinga i Vašingtona, on ističe da je teško reći da li će jednoga dana Kina nadmašiti moć SAD.

"Kada je reč o BDP po glavi stanovnika, Kina neće sustići SAD za 100 godina. Često idem u Kinu. Kinezi su uradili neke fantastične stvari sa svojom ekonomijom, čime sam impresioniran. Međutim, Kina je još uvek srednje razvijena zemlja. Dakle, pred njom je dug put da sustigne Evropu i Sjedinjene Države", smatra Mekfol.

RSE navodi da je Mekfol autor 20 knjiga među njima i bestselera "Od hladnog rata do vrućeg mira: Američki ambasador u Putinovoj Rusiji" (From Cold War to Hot Peace: An American Ambassador in Putin’s Russia), u kome je između ostalog opisao i lične neprijatnosti kojima je bio izložen, poput praćenja dece, te optužbi za pedofiliju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: