Svet 4

18.10.2024.

8:20

Sabotaža? "Zmajevi zubi" uništiše Ruse

Ruski komandiri su na meti vojnih blogera zbog pogrešno postavljenih prepreka, poznatih i kao "zmajevi zubi", dok se spekuliše da su ove barijere zapravo postavili saboteri.

Izvor: Biznis insajder, Telegraf

Sabotaža? "Zmajevi zubi" uništiše Ruse
Profimedia

Podeli:

Institut za proučavanje rata (ISW), čije je sedište u Vašingtonu i koji redovno objavljuje izveštaje o najnovijim dešavanjima na frontu, citirao je post ruskih blogera nacionalista koji se žale da je došlo do haosa na putavima u Kurskoj oblasti usled postavljenih "zmajevih zuba".

U pitanju su betonske prepreke za tenkove u obliku piramide visoke oko jednog metra, a čiji je cilj prevashodno trebalo da bude zaustavljanje napredovanja ukrajinskih oklopnih trupa u ofanzivi koja je počela šestog avgusta, preneo je "Biznis Insajder".

ISW u izveštaju navodi da su ruski vojni blogeri jedan od važnih izvora nezavisnih informacija o situaciji u ruskoj armiji. Oni se žale da je desetine vojnika i civila stradalo usled pogrešno postavljenih "zmajevih zuba".

Izveštaji ukazuju na "izuzetno lošu komunikaciju između ruskih komandira na terenu, lokalnih organa reda i inženjerskih jedinica u vezi sa izgradnjom ovakvih utvrđenja", navodi ISW.

Prema jednom ruskom insajderu, spasilac koji je vozio evakuaciono vozilo u okrugu Rilsk, u Kurskoj oblasti, naišao je tokom noći na "zmajeve zube" i ozbiljno oštetio vozilo.

Neki nalozi na Telegramu, prema informacijama koje prenosi "Njuzvik", tvrde da su utvrđenja postavili "saboteri" s ciljem da namerno izazovu haos unutar Rusije. "Biznis insajder" nije mogao da utvrdi ko je odgovoran za postavljanje barikada.

Tokom rata, ruski komandiri su bili često kritikovani od strane vojnih blogera zbog, kako tvrde, nesposobnih odluka koje su ometale rusku kampanju u Ukrajini.

Navodi se da u nedeljama ukrajinskih ofanziva, ruski komandanti nisu uspeli da koordiniraju odbrambene operacije između jedinica FSB, lokalne policije i vojske, što je Ukrajina iskoristila kako bi izazvala konfuziju na terenu.

Ukrajinske snage trenutno drže oko 700 kvadratnih kilometara teritorije u Kurskoj oblasti, dok su ruske trupe nastavile s manjim napredovanjima na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, objavljen je i izveštaj u kome se navodi da "Rat ima visoku cenu". Atlantski savet je procenio da će gubici Rusije u 2024. godini iznositi između 27 i 34 milijarde dolara.

Prošlog meseca, Džej Zagorski, ekonomista i profesor za tržišta na Bostonskom univerzitetu pri "Kvestrom skul of biznis", izjavio je da, uprkos visokim troškovima, rat može biti jedini faktor koji održava rusku ekonomiju.

"Ruska ekonomija se trenutno oslanja na velike količine državne potrošnje, pa neće doći do usporavanja ni u jednom sektoru iz kojeg država nabavlja robu. Dakle bez rata mislim da bi odmah došlo do represije", rekao je Zagorski.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: