Svet 0

18.10.2024.

20:56

Uživo Borbe ne prestaju; Eliminisano 1.500 operativaca Hezbolaha; Putin hoće da ih zaustavi? FOTO/VIDEO

Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Izvor: B92.net

Borbe ne prestaju; Eliminisano 1.500 operativaca Hezbolaha; Putin hoće da ih zaustavi? FOTO/VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sionvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.net.

Uživo

20:54

Pezeškijan: Otpor se ne završava ubistvom Jahje Sinvara

Iranski predsednik Masud Pezeškijan danas je osudio ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara od strane Izraela i naglasio da će se islamski otpor, uprkos tome, nastaviti.

''Mučeništvo neće poremetiti otpor islamskih (vernika) protiv sile i okupacije'', poručio je on.

Pezeškijan je takođe izrazio saučešće palestinskom narodu u Gazi, kao i ''svima onima u svetu koji traže slobodu'', prenosi IRNA.

19:49

"Sinvar je bio brutalni ubica"

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok i američki državni sekretar Entoni Blinken saopštili su danas u zajedničkoj izjavi, povodom smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara, da to može stvoriti zamah za okončanje sukoba u pojasu Gaze.

Blinken i Berbok su nakon sastanka u Berlinu u zajedničkoj izjavi naveli i da "svi taoci moraju biti oslobođeni", kao i da humanitarna pomoć mora biti dostavljena civilima u Gazi kojima je potrebna, saopšteno je iz Stejt Departmenta.

"Jahja Sinvar je bio brutalni ubica i terorista koji je želeo da iskoreni Izrael i njegov narod. Kao opaki organizator terorističkih napada 7. oktobra, doneo je smrt hiljadama ljudi i neizmernu patnju u celom regionu. Sinvar je stao na put prekidu vatre u Gazi. Njegova smrt može stvoriti zamah za okončanje sukoba. Svi taoci moraju biti oslobođeni. Istovremeno, humanitarna pomoć mora biti dostavljena civilima u Gazi, kojima je potrebna", navodi se u zajedničkoj izjavi.

19:05

Putin: "Moskva spremna da pomogne"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva spremna da pomogne u pregovorima između Irana i Izraela, istakavši da bi taj proces bio težak, ali ostvariv.

''U kontaktu smo sa Izraelom, u kontaktu smo sa Iranom. Imamo prilično poverljive odnose. I veoma bismo voleli da se ova beskrajna razmena napada u jednom trenutku zaustavi. I da se pronađu takvi načini za rešavanje situacije koji bi zadovoljili obe strane“, rekao je Putin novinarima.

18:37

Borelj: "Smrt lidera Hamasa trebalo bi da označi prekretnicu"

Smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara trebalo bi da označi prekretnicu na Bliskom istoku, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je istakao da taoci moraju da budu oslobođeni, a da ratovi u Gazi, Libanu i na okupiranoj Zapadnoj obali moraju da se završe. Borelj je u objavi na mreži X okarakterisao Sinvara kao ''teroristu'', koji je bio najveća prepreka prekidu vatre i bezuslovnom oslobađanju svih talaca.

''Mora doći do kraja nasilja, oslobađanja talaca i zaustavljanja patnje Palestinaca'', rekao je Borelj.

18:12

Halevi: IDF ubio najmanje 1.500 boraca Hezbolaha u Libanu

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi danas je saopštio da su izraelske snage ubile najmanje 1.500 operativaca Hezbolaha otkako je Izrael pojačao napad na libansku militantnu grupu.

''Veoma smo odlučni da napadnemo Hezbolah što je jače moguće", rekao je Halevi tokom posete trupama u južnom Libanu u izjavi koju je danas objavio IDF.

On se osvrnuo na ubistvo lidera Hasana Nasrale, dodavši da je sledeći zadatak za izraelske snage da uklone ''lokalnu komandnu strukturu'' Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

17:00

Izraelska vojska: Poslata još jedna jedinica da podrži snage u Džabaliji

Izraelska vojska saopštila je danas da je poslala još jednu vojnu jedinicu da podrži svoje snage koje deluju u Džabaliji, najvećem od osam izbegličkih kampova u Gazi.

Stanovnici Džabalije na severu Gaze kazali su da su izraelski tenkovi stigli do centra kampa, podržani jakom vazdušnom i zemaljskom vatrom, nakon što su prošli kroz predgrađa i stambene četvrti, preneo je Rojters.

Oni su dodali da izraelska vojska svakodnevno uništava desetine kuća, iz vazduha i zemlje, postavljajući bombe u zgrade i detonirajući ih na daljinu.

16:13

Blokirani kontejneri koji prevoze oružje za Izrael

15:35

Lider Hamasa Jahja Sinvar bio je glavna prepreka za postizanje primirja u Gazi i njegovo ubistvo predstavlja "prelomnu tačku" koja bi mogla da ubrza pregovore o jenjavaju ratnih dejstava, saopštio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi, javlja Rojters.

14:51

Dodatna mobilizacija

Izraelska vojska je danas objavila da mobiliše dodatnu rezervnu brigadu za operativne misije na severu Izraela.

"Mobilizacija će omogućiti nastavak borbenih nastojanja protiv terorističke organizacije Hezbolah i postizanje ciljeva rata, uključujući bezbedan povratak stanovnika severa (Izraela) u njihove domove", objavile su Izraelske odbrambene snage na platformi Iks.

Izraelska vojska je jutros naredila stanovnicima 23 sela na jugu Libana da se evakuišu u pravcu severa, preko reke Avali dok pojačava napade u tom regionu, prenose agencije.

Vojni portparol Izraela za arapski jezik Avihaj Adrae je rekao da je stanovnicima "zabranjeno da idu na jug" i da bi to "moglo biti opasno" po život.

"Ko god je blizu elemenata Hezbolaha, postrojenja ili oružja, dovodi svoj život u opasnost", naveo je portparol.

Direktorka za Bliski istok agencije UN za izbeglice Rema Džamus Imseis je rekla da ponovljene izraelske naredbe za evakuaciju desetina sela u južnom Libanu znače da se posledice osećaju u četvrtini zemlje.

 

14:45

Hezbolah pokrenuo raketni napad na sever Izraela

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: