Svet 0

18.10.2024.

14:52

Uživo Još mobilisanih vojnika; Novi udari na Izrael; "Ne vraćamo taoce" FOTO/VIDEO

Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Izvor: B92.net

Još mobilisanih vojnika; Novi udari na Izrael; "Ne vraćamo taoce" FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

Podeli:

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sionvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

Uživo

14:51

Dodatna mobilizacija

Izraelska vojska je danas objavila da mobiliše dodatnu rezervnu brigadu za operativne misije na severu Izraela.

"Mobilizacija će omogućiti nastavak borbenih nastojanja protiv terorističke organizacije Hezbolah i postizanje ciljeva rata, uključujući bezbedan povratak stanovnika severa (Izraela) u njihove domove", objavile su Izraelske odbrambene snage na platformi Iks.

Izraelska vojska je jutros naredila stanovnicima 23 sela na jugu Libana da se evakuišu u pravcu severa, preko reke Avali dok pojačava napade u tom regionu, prenose agencije.

Vojni portparol Izraela za arapski jezik Avihaj Adrae je rekao da je stanovnicima "zabranjeno da idu na jug" i da bi to "moglo biti opasno" po život.

"Ko god je blizu elemenata Hezbolaha, postrojenja ili oružja, dovodi svoj život u opasnost", naveo je portparol.

Direktorka za Bliski istok agencije UN za izbeglice Rema Džamus Imseis je rekla da ponovljene izraelske naredbe za evakuaciju desetina sela u južnom Libanu znače da se posledice osećaju u četvrtini zemlje.

 

14:45

Hezbolah pokrenuo raketni napad na sever Izraela

14:41

Hamas: Ne vraćamo taoce dok se agresija ne zaustavi

Zamenik lidera Hamasa u Gazi i glavni pregovarač te palestinske grupe, Halil al Haja, potvrdio je danas da je Jahja Sinvar, koji se smatra idejnim tvorcem smrtonosnih prekograničnih napada Hamasa na Izrael 2023. godine, ubijen u borbi.

On je rekao i da se izraelski taoci u Gazi neće vratiti kući sve dok se "agresija" na palestinsku enklavu pod opsadom ne zaustavi i dok se izraelske snage ne povuku, prenosi Rojters.

14:01

Apeli za prekid vatre

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara mora da dovede do prekida vatre u Gazi i oslobadjanja preostalih talaca.

Ona je na sastanku sa svojim američkim kolegom ranije danas rekla da je Sinvarova smrt "mogla da bude prekretnica u cilju postizanja primirja, oslobadjanja talaca i dobijanja vece pomoci u Gazi", preneo je portparol resornog ministarstva u saopštenju, preneo je Rojters.

Italijanska premijerka Đordja Meloni prokomentarisala je kratko sinoć smrt lidera Hamasa Jahja Sinvara i rekla da bi odmah trebalo da bude proglašen prekid vatre.

"Mislim da bi sada trebalo da počne nova faza. Vreme je da se svi taoci oslobode i da se odmah proglasi prekid vatre i za početak da se rekonstruiše Gaza", navela je ona, prenela je ANSA.

12:54

Podrška za Gazu i Liban iz Jordana

12:33

Berlin traži prekid vatre u Gazi nakon smrti lidera Hamasa

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara mora da dovede do prekida vatre u Gazi i oslobađanja preostalih talaca.

Ona je na sastanku sa svojim američkim kolegom ranije danas rekla da je Sinvarova smrt "mogla da bude prekretnica u cilju postizanja primirja, oslobađanja talaca i dobijanja veće pomoći u Gazi", preneo je portparol resornog ministarstva u saopštenju, preneo je Rojters.

Portparol vlade rekao je da ne može da komentariše ko bi mogao da nasledi Sinvara na mestu lidera Hamasa.

12:05

Pregrupisanje Izraelaca

Najmanje pet ljudi je poginulo u novim izraelskim napadima na ciljeve u Pojasu Gaze, javila je jutros agencija Frans pres.

Civilna odbrana je saopštila da je bilo nekoliko vazdušnih napada tokom noći. Među poginulima je troje dece.

Vojska je saopštila da nastavlja operacije u Džabaliji, na severu palestinske teritorije, gde tvrdi da Hamas pokušava da rekonstruiše svoje snage.



 

12:01

"Vreme da se okrene novi list u ratu"

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Noel Baro izjavio je danas da pozdravlja pruženu ruku Irana, koji je saopštio da je spreman da pregovara sa Francuskom o prekidu vatre u Libanu.

Nakon smrti vođe Hamasa Jahje Sinvara Baro je ocenio da bi to trebalo je da bude "prekretnica" u ratu koji već godinu dana besni između Izraela i islamističke grupe Hamas u enklavi, preneo je Figaro.

"Vreme je da okrenemo stranicu o ratu u Gazi: oslobađanju talaca, bezuslovnom prekidu vatre, masovnoj i nesmetanoj isporuci pomoći Gazi. To mora biti prilika da se region pomeri ka miru", izjavio je on za Frans inter.

Baro je istakao da je sada u interesu Izraela da se rat zaustavi, da se kolonizacija na Zapadnoj obali zaustavi i da se konačno razgovara o rešenju o dve države. "Bezbednost Izraela može biti zagarantovana samo ako diplomatija ima prednost nad silom", naglasio je on.

Šef francuske diplomatije je pozdravio ispruženu ruku predsednika iranskog parlamenta Mohameda Galibafa koje je sugerisao da bi Teheran bio spreman da pregovara sa Parizom o primeni Rezolucije UN 1701 koja predviđa da samo libanska vojska može biti raspoređena na jugu zemlje.

12:00

Posledice noćašnjeg izraelskog granatiranja
  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.net.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: