Svet 0

18.10.2024.

16:14

Uživo Kreće mobilizacija; Težak udarac za Izrael; Blokirano FOTO/VIDEO

Nastavljaju se sukobi na Bliskom istoku. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da rat na Bliskom istoku još uvek nije gotov, a da palestinska militantna grupa neće ostati na vlasti u Pojasu Gaze.

Izvor: B92.net

Kreće mobilizacija; Težak udarac za Izrael; Blokirano FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sionvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.net.

Uživo

17:00

Izraelska vojska: Poslata još jedna jedinica da podrži snage u Džabaliji

Izraelska vojska saopštila je danas da je poslala još jednu vojnu jedinicu da podrži svoje snage koje deluju u Džabaliji, najvećem od osam izbegličkih kampova u Gazi.

Stanovnici Džabalije na severu Gaze kazali su da su izraelski tenkovi stigli do centra kampa, podržani jakom vazdušnom i zemaljskom vatrom, nakon što su prošli kroz predgrađa i stambene četvrti, preneo je Rojters.

Oni su dodali da izraelska vojska svakodnevno uništava desetine kuća, iz vazduha i zemlje, postavljajući bombe u zgrade i detonirajući ih na daljinu.

16:13

Blokirani kontejneri koji prevoze oružje za Izrael

15:35

Lider Hamasa Jahja Sinvar bio je glavna prepreka za postizanje primirja u Gazi i njegovo ubistvo predstavlja "prelomnu tačku" koja bi mogla da ubrza pregovore o jenjavaju ratnih dejstava, saopštio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi, javlja Rojters.

14:51

Dodatna mobilizacija

Izraelska vojska je danas objavila da mobiliše dodatnu rezervnu brigadu za operativne misije na severu Izraela.

"Mobilizacija će omogućiti nastavak borbenih nastojanja protiv terorističke organizacije Hezbolah i postizanje ciljeva rata, uključujući bezbedan povratak stanovnika severa (Izraela) u njihove domove", objavile su Izraelske odbrambene snage na platformi Iks.

Izraelska vojska je jutros naredila stanovnicima 23 sela na jugu Libana da se evakuišu u pravcu severa, preko reke Avali dok pojačava napade u tom regionu, prenose agencije.

Vojni portparol Izraela za arapski jezik Avihaj Adrae je rekao da je stanovnicima "zabranjeno da idu na jug" i da bi to "moglo biti opasno" po život.

"Ko god je blizu elemenata Hezbolaha, postrojenja ili oružja, dovodi svoj život u opasnost", naveo je portparol.

Direktorka za Bliski istok agencije UN za izbeglice Rema Džamus Imseis je rekla da ponovljene izraelske naredbe za evakuaciju desetina sela u južnom Libanu znače da se posledice osećaju u četvrtini zemlje.

 

14:45

Hezbolah pokrenuo raketni napad na sever Izraela

14:41

Hamas: Ne vraćamo taoce dok se agresija ne zaustavi

Zamenik lidera Hamasa u Gazi i glavni pregovarač te palestinske grupe, Halil al Haja, potvrdio je danas da je Jahja Sinvar, koji se smatra idejnim tvorcem smrtonosnih prekograničnih napada Hamasa na Izrael 2023. godine, ubijen u borbi.

On je rekao i da se izraelski taoci u Gazi neće vratiti kući sve dok se "agresija" na palestinsku enklavu pod opsadom ne zaustavi i dok se izraelske snage ne povuku, prenosi Rojters.

14:01

Apeli za prekid vatre

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara mora da dovede do prekida vatre u Gazi i oslobadjanja preostalih talaca.

Ona je na sastanku sa svojim američkim kolegom ranije danas rekla da je Sinvarova smrt "mogla da bude prekretnica u cilju postizanja primirja, oslobadjanja talaca i dobijanja vece pomoci u Gazi", preneo je portparol resornog ministarstva u saopštenju, preneo je Rojters.

Italijanska premijerka Đordja Meloni prokomentarisala je kratko sinoć smrt lidera Hamasa Jahja Sinvara i rekla da bi odmah trebalo da bude proglašen prekid vatre.

"Mislim da bi sada trebalo da počne nova faza. Vreme je da se svi taoci oslobode i da se odmah proglasi prekid vatre i za početak da se rekonstruiše Gaza", navela je ona, prenela je ANSA.

12:54

Podrška za Gazu i Liban iz Jordana

12:33

Berlin traži prekid vatre u Gazi nakon smrti lidera Hamasa

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da smrt lidera Hamasa Jahje Sinvara mora da dovede do prekida vatre u Gazi i oslobađanja preostalih talaca.

Ona je na sastanku sa svojim američkim kolegom ranije danas rekla da je Sinvarova smrt "mogla da bude prekretnica u cilju postizanja primirja, oslobađanja talaca i dobijanja veće pomoći u Gazi", preneo je portparol resornog ministarstva u saopštenju, preneo je Rojters.

Portparol vlade rekao je da ne može da komentariše ko bi mogao da nasledi Sinvara na mestu lidera Hamasa.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: