Svet 21

18.10.2024.

13:21

Uživo Svi su oboreni; Sprema se prodoran napad: Hitna evakuacija

Rat u Ukrajini – 968. dan. Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Izvor: B92.net

Svi su oboreni; Sprema se prodoran napad: Hitna evakuacija
Shutterstock/Ivan Cholakov

Podeli:

  • Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite iz minuta u minut u blogu  B92.net UŽIVO.

Uživo

13:21

Ukrajinski tenkovi opkolili Ruse

11:52

Nedeljni izveštaj ruskog Ministarstva odbrane:

-Jedinice grupe "Zapad" nastavile su da napreduju u dubinu odbrane ukrajinske vojske i zauzele Nevsko u LNR;

-Grupa "Centar" zauzela je Mihajlovku i Krasni Jar u DNR, ukrajinska vojska izgubila je do 3.350 vojnika;

-Predalo se 48 ukrajinskih vojnika;

-Ruska vojska izvela je 36 grupnih napada visokopreciznim oružjem i dronovima na energetske objekte, aerodrome i mesta gde su bili razmešteni plaćenici;

-Grupa "Jug" odbila je 23 kontranapada ukrajinske vojske, ukrajinska vojska izgubila je do 5.080 vojnika;

-Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti grupe "Istok" izgubila do 790 vojnika;

-Sistemi PVO oborili su dve navođene rakete "Neptun", 23 projektila sistema "Hajmars" i 374 dronova;

-Grupa "Sever" likvidirala je više od 2.745 ukrajinskih vojnika i uništilaborbeno vozilo pešadije "Bredli" i dva tenka "Leopard";

-Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti grupe "Dnjepar" izgubila do 380 vojnika i osam skladišta municije;

-Ukrajinska vojska je u zoni odgovornosti grupe "Zapad" izgubila do 3.150 vojnika.
 

11:09

Za dva dana evakuisano 245 ljudi iz Harkovske oblasti

Iz Kupjanskog i Borovskog okruga Harkovske oblasti tokom dana evakuisano je 245 ljudi, uključujući 29 dece, saopštio je načelnik Harkovske regionalne vojne državne uprave Oleg Sinegubov.

"U regionu se nastavlja obavezna evakuacija stanovnika Kupjanskog i Borovskog regiona. Skoro 245 ljudi, od kojih 29 dece, stiglo je u jedan od logističkih centara u jednom danu. Ovde je svim ljudima obezbeđena prva pomoć - hrana, odeća, medicinska pomoć, pravna, psihološka podrška", naveo je on, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, dobrovoljački sektor Harkovske oblasti, posebno 17 javnih organizacija, u koordinaciji sa regionalnom administracijom, učestvuje u evakuaciji stanovništva sa leve obale Kupjanskog okruga.

"Uključeni su i policija, Državna služba za vanredne situacije, službe civilne zaštite regionalne administracije i međunarodni partneri", dodao je Sinegubov.

On je ranio izjavio da se zona aktivnih sukoba širi u pravcu Kupjanska, a stanovnicima se savetuje da se evakuišu.

10:54

Ukrajina: Oborili smo preko 80 dronova

Odbrambene snage Ukrajine oborile su tokom noći između četvrtka i petka 80 bespilotnih letelica kojima su ruske snage napale tu zemlju, saopštilo je ukrajinsko Vazduhoplovstvo.

"Oboreno je 80 neprijateljskih dronova u Odeskoj, Sumskoj, Čerkaskoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Kirovogradskoj, Černigovskoj, Poltavskoj, Hmeljnickoj, Rovnjenskoj, Harkovskoj, Hersonskoj, Volinskoj i Viničkoj oblasti, a 44 ruske bespilotne letelice su izgubljene na lokaciji, dve su odletele u Belorusiju, do 10 neprijateljskih bespilotnih letelica nalazi se u vazdušnom prostoru centralnih regiona Ukrajine", navodi Vazduhoplovstvo u objavi na Telegramu.

Odbrambene snage Ukrajine neutralisale su sve ruske bespilotne letelice koje su se kretale ka Kijevu u noći 18. oktobra, preneo je Ukrinform.

10:38

U toku su pripreme za kopneni napad

Posade helikoptera Ka-52M ruske vojske izvele su napade na položaje ukrajinske vojske i vojne tehnike u pograničnoj Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad je izveden avijacionim raketama po ljudstvu i vojnoj tehnici sa ciljem da se omogući kopnenim snagama da izvedu proboj.

10:05

Nova pomoć Kanade: 47 miliona

Ministar odbrane Kanade Bil Bler izjavio je danas da ta zemlja planira da Ukrajini pošalje paket vojne pomoći od 47 miliona dolara, koji uključuje malokalibarsko oružje, municiju i zaštitnu opremu.

"Vojna pomoć koja je danas objavljena pruža Ukrajini važne resurse potrebne za odbranu od ruske agresije. Kanada će nastaviti da čini ono što je potrebno da pomogne Ukrajini da ostvari pobedu", rekao je Bler, a preneo Rojters.

Paket pomoći, u kojem je takođe izdvojen novac za obuku ukrajinskih trupa, deo je vojnog finansiranja od 360 miliona dolara, koje je premijer Džastin Trudo poslao u julu.

Kanada, jedan od najjačih zagovornika Kijeva na međunarodnom planu, prošlog meseca je navela da će Ukrajini donirati 80.840 viška raketa kao i 1.300 bojevih glava.

09:45

Rusija testira borbenu spremnost: "Jars" rakete preleću Tversku oblast

Rusija testira borbenu spremnost jedinice opremljene "Jars" balističkim raketama u Tverskoj oblasti severozapadno od Moskve, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u okviru vežbe će se razrađivati zadaci povlačenja mobilnih kopnenih raketnih sistema "Jars" na terenske položaje, prenosi Interfaks.

Jedinica će vežbati premeštanje "Jars" raketa na terenu na udaljenosti do 100 kilometara, koristeći kamuflažu i zaštitu od vazdušnih napada i sabotažnih grupa, naveo je Interfaks, pozivajući se na Ministarstvo odbrane. Izvodiće se, kako se dodaje, i intenzivna manevarska dejstava na borbenim patrolnim pravcima, kao i rešavanje situacije suprotstavljanja raznim sredstvima vazdušnog napada i diverzantsko-izviđačkih grupa.

Ministarstvo odbrane je navelo da je „među glavnim ciljevima vežbe procena stanja i efikasnosti komandovanja, kao i borbeno dežurstvo na komandnim mestima i kontrolnim punktovima formacije i pojedinih jedinica Raketnih strateških snaga.

"Jars" rakete, koje mogu da budu postavljene u silose ili na mobilne lansere, imaju domet do 11.000 kilometara i mogu da lansiraju više nuklearnih bojevih glava. Rusija je letos sprovela dva kruga vežbi sa "Jars" jedinicama, a takođe je održala tri seta vežbi ove godine kako bi testirala pripreme za lansiranje taktičkih nuklearnih raketa, koje imaju kraći domet i manju snagu od interkontinentalnih strateških raketa, podseća Rojters.

Rusija je ove godine sprovela niz nuklearnih vežbi koje, prema bezbednosnim analitičarima, služe kao signal Zapadu da ne interveniše u ratu u Ukrajini.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: