Svet 7

18.10.2024.

10:06

Uživo Zaporožjem odjeknulo stotinu eksplozija: Sve je uništeno; Oglasio se Orban

Rat u Ukrajini – 968. dan.

Izvor: B92.net

Zaporožjem odjeknulo stotinu eksplozija: Sve je uništeno; Oglasio se Orban
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Uživo

10:05

Nova pomoć Kanade: 47 miliona

Ministar odbrane Kanade Bil Bler izjavio je danas da ta zemlja planira da Ukrajini pošalje paket vojne pomoći od 47 miliona dolara, koji uključuje malokalibarsko oružje, municiju i zaštitnu opremu.

"Vojna pomoć koja je danas objavljena pruža Ukrajini važne resurse potrebne za odbranu od ruske agresije. Kanada će nastaviti da čini ono što je potrebno da pomogne Ukrajini da ostvari pobedu", rekao je Bler, a preneo Rojters.

Paket pomoći, u kojem je takođe izdvojen novac za obuku ukrajinskih trupa, deo je vojnog finansiranja od 360 miliona dolara, koje je premijer Džastin Trudo poslao u julu.

Kanada, jedan od najjačih zagovornika Kijeva na međunarodnom planu, prošlog meseca je navela da će Ukrajini donirati 80.840 viška raketa kao i 1.300 bojevih glava.

09:45

Rusija testira borbenu spremnost: "Jars" rakete preleću Tversku oblast

Rusija testira borbenu spremnost jedinice opremljene "Jars" balističkim raketama u Tverskoj oblasti severozapadno od Moskve, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u okviru vežbe će se razrađivati zadaci povlačenja mobilnih kopnenih raketnih sistema "Jars" na terenske položaje, prenosi Interfaks.

Jedinica će vežbati premeštanje "Jars" raketa na terenu na udaljenosti do 100 kilometara, koristeći kamuflažu i zaštitu od vazdušnih napada i sabotažnih grupa, naveo je Interfaks, pozivajući se na Ministarstvo odbrane. Izvodiće se, kako se dodaje, i intenzivna manevarska dejstava na borbenim patrolnim pravcima, kao i rešavanje situacije suprotstavljanja raznim sredstvima vazdušnog napada i diverzantsko-izviđačkih grupa.

Ministarstvo odbrane je navelo da je „među glavnim ciljevima vežbe procena stanja i efikasnosti komandovanja, kao i borbeno dežurstvo na komandnim mestima i kontrolnim punktovima formacije i pojedinih jedinica Raketnih strateških snaga.

"Jars" rakete, koje mogu da budu postavljene u silose ili na mobilne lansere, imaju domet do 11.000 kilometara i mogu da lansiraju više nuklearnih bojevih glava. Rusija je letos sprovela dva kruga vežbi sa "Jars" jedinicama, a takođe je održala tri seta vežbi ove godine kako bi testirala pripreme za lansiranje taktičkih nuklearnih raketa, koje imaju kraći domet i manju snagu od interkontinentalnih strateških raketa, podseća Rojters.

Rusija je ove godine sprovela niz nuklearnih vežbi koje, prema bezbednosnim analitičarima, služe kao signal Zapadu da ne interveniše u ratu u Ukrajini.

09:25

Ruski gubici na današnji dan

09:23

Orban: Planom Zelenskog se ne može pobediti

Rat u Ukrajini se ne može dobiti Planom pobede koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

"Sa ovim možemo samo da izgubimo, a Mađarska neće biti deo toga", rekao je on za javni servis Košut Radio.

Orban je istakao da je EU podeljena na dve grupe po pitanju rata: "tu smo mi i ostali".

"Mađarska je na početku rata rekla da neće učestvovati u ratnim naporima, dok su ostale zemlje EU u tome. EU se ponaša kao zaraćena strana", rekao je Orban i dodao da je Mađarska na početku jasno stavila do znanja da je to pogrešna strategija. Istakao je da se ovaj rat ne može dobiti i da su neophodni pregovori. " sada, ostalih 26 zemalja EU začuđeno slušaju da predsednik Zelenski ima Plan pobede. Zašto, šta je imao do sada? Ono što su do sada imali za plan ispostavilo se kao plan za poraz, a oni sada pokušavaju da to zamene planom pobede", rekao je Orban i ponovio da Mađarska u tome neće učestvovati.

08:16

200 eksplozija tokom noći u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska je tokom noći ponovo izvodila vazdušne napade na Ukrajinu, a kako prenose mediji, oštećeni su objekti infrastrukture u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

Prema navodima šefa lokalne administracije Ivana Fjodorova, tokom noći odjeknulo je oko 200 eksplozija širom regiona, ali nije precizirao kakvi objekti su oštećeni.
 

07:58

Rusi počeli da koriste lutke za ometanje

Rusi su počeli da koriste lutke na frontu kako bi ukrajinski piloti bespilotnih letelica bili ometeni njima i bacali granate tokom napada dronom.
 

07:56

Uništeno 18.000 tenkova

07:15

Moskva: Poljska najneodgovornija u NATO

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško nazvao je neodgovornim izjave poljskih vlasti u vezi sa mogućnošću presretanja ruskih raketa od strane američkog protivraketnog odbrambenog sistema u poljskom Redžikovu.

"Među zemljama NATO-a, Poljska zauzima najradikalnije pozicije, njihovi lideri daju neodgovorne izjave", rekao je Gruško za RIA Novosti.

Ranije je poljski ministar spoljnih poslova Radslav Sikorski rekao u podkastu Radio Rebeliant da je američka baza raketne odbrane u Redžikovu u Poljskoj namenjena uništavanju ne samo iranskih, već i ruskih raketa koje "lete ka Poljskoj".

07:13

Nemačka šalje Ukrajini rakete i haljade dronova

Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova Leopard 1 A5 ,koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila Marder, kao i municiju za tenkove Leopard 1 i 2 i za IFV Marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

Pored toga, poslata su i četiri borbena vozila MRAP sa zaštitom od mina, dva sistema PVO IRIS-T i rakete za njih, kao i šest samohodnih haubica Pancer 2000 i municija od 155 milimetara.

U okviru paketa pomoći, Ukrajina je dobila od Nemačke i 30 izviđačkih dronova Vektor, opremu za deminiranje i više desetina hiljada komada municije od 40 milimetara. Prošle sedmice, nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da njegova zemlja i njeni partneri nameravaju da do kraja ove godine obezbede bezbednosnu pomoć vrednu 1,4 milijarde evra za Ukrajinu.

07:03

Jermak: Rusko zauzimanje Zaporožja ukazuje na militarizaciju nuklearne energije

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak pozvao je na povećanje napora za očuvanje nuklearne bezbednosti, upozorivši da zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju ukazuje na rusku ''militarizaciju nuklearne energije velikih razmera".

''Zauzimanje nuklearne elektrane u Zaporožju postalo je kršenje međunarodnog prava i normi nuklearne bezbednosti bez presedana, rekao je Jermak na predsedničkoj veb stranici nakon obracanja onlajn na sastanku u Francuskoj o nuklearnoj bezbednosti.

On je dodao da je ta elektrana pretvorena u vojnu bazu, a da osoblje radi pod stalnim pritiscima i pretnjama, prenosi Rojters.

  • Sve najnovije vesti o ratu u Ukrajini pratite iz minuta u minut u blogu UŽIVO B92.

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: