Svet 6

17.10.2024.

22:32

Preokret; Nemačka šalje Ukrajini hiljada dronova i navođenih raketa

Nemačka je danas uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Izvor: Tanjug

Preokret; Nemačka šalje Ukrajini hiljada dronova i navođenih raketa
Shutterstock/Parilov

Podeli:

Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova Leopard 1 A5 ,koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila Marder, kao i municiju za tenkove Leopard 1 i 2 i za IFV Marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

Pored toga, poslata su i četiri borbena vozila MRAP sa zaštitom od mina, dva sistema PVO IRIS-T i rakete za njih, kao i šest samohodnih haubica Pancer 2000  i municija od 155 milimetara. 

U okviru paketa pomoći, Ukrajina je dobila od Nemačke i 30 izviđačkih dronova Vektor, opremu za deminiranje i više desetina hiljada komada municije od 40 milimetara.

Prošle sedmice, nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da njegova zemlja i njeni partneri nameravaju da do kraja ove godine obezbede bezbednosnu pomoć vrednu 1,4 milijarde evra za Ukrajinu.
 

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: