Svet 6

21.03.2024.

8:22

Zelenski, ostavljen si na cedilu

Visoki američki zvaničnik izjavio u sredu da Vašington ne može da predvidi kada će biti usvojen vitalni paket vojne pomoći za Ukrajinu, vredan 60 milijardi dolara.

Izvor: B92.net

Zelenski, ostavljen si na cedilu
Profimedia

Podeli:

Kako podseća Kijev post, ukrajinska vojska se suočava sa ozbiljnim nedostatkom ljudstva i municije na bojnom polju dok u američkom Kongresu i dalje traju prepirke koje su izazvale neizvesnost u pogledu budućnosti podrške Zapada Kijevu.

Osvrćući se na tu situaciju, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven tim povodom je rekao: “Već je trajalo predugo. I ja to znam, vi to znate“.

“Neću da predviđam tačno kada će to biti urađeno, ali radimo na tome da se to uradi što je pre moguće... ali danas ne mogu da dam konkretna predviđanja“, rekao je on novinarima na konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici, koja je I danas od ranog jutra zasuta raketama.

Podsetimo, republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa od prošle godine blokiraju sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini, prebacujući fokus rasprave oko imigracione politike predsednika Džoa Bajdena.

Vašington je do sada bio najvažniji vojni saveznik Ukrajine, pruživši im desetine milijardi dolara podrške od invazije Moskve u februaru 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apeovao je na SAD, rekavši da odlaganje pomoći Ukrajince košta, života i teritorija, dok je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da je šokiran što paket pomoći još nije otključan.

Salivan je ipak dodao i da je uprkos zastojima "uveren" da će ćorsokak biti prevaziđen. “Iznećemo taj novac na vrata“, rekao je on.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: