Svet 0

17.10.2024.

23:18

Preti nam "vodena katastrofa"; Životi će biti ugroženi VIDEO

Čovečanstvo je prvi put u svojoj istoriji izbacilo globalni ciklus vode iz ravnoteže i sada nam svma preti "vodena katastrofa", koja će uništiti proizvodnju hrane i živote, navodi se u najnovijem izveštaju.

Izvor: Index.hr

Preti nam "vodena katastrofa"; Životi će biti ugroženi VIDEO
Shutterstock/Wonderful Nature

Podeli:

U izveštaju koje je u sredu objavilo Globalno poverenstvo za ekonomiju vode, koje okuplja međunarodne zvaničnike čelnike i stručnjake, navodi se da su decenije destruktivnog korišćenja zemljišta i lošeg upravljanja vodom zajedno sa klimatskom krizom koju su izazvali ljudi, donelo je "neviđeni stres" globalnom vodenom ciklusu.

U pitanju je složen ciklus

Cirkulacija vode odnosi se na složeni sistem kojim se voda kreće oko Zemlje. Voda isparava iz tla - iz jezera, reka i biljaka, i diže se u atmosferu, stvarajući nagomilanu vodenu paru koja može putovati na velike udaljenosti, pre nego što se ohladi, kondenzuje i na kraju padne nazad na tlo kao kiša ili sneg, prenosi CNN.

Poremećaji u ciklusu vode već stvaraju probleme. Gotovo tri milijarde ljudi suočava se s nedostatkom vode. Usevi propadaju, a gradovi tonu dok se podzemna voda ispod njih isušuje.

Potrebna je hitna reakcija

Posledice će biti još katastrofalnije ne bude li hitne reakcije, navode stručnjaci. Kriza s vodom preti proizvodnji hrane i to polovini ukupne proizvodnje, a to će opet uticati na smanjene prihode država koje od toga žive, kako se procenjuje za oko osaqm odsto do do 2050. Istovremeno, zemljama s niskim prihodima predviđaju se gubici do 15%, pokazao je izveštaj.

"Prvi put u ljudskoj istoriji globalni ciklus vode našao se van ravnoteže. Više se ne možemo pouzdati u padavine, izvor sve slatke vode", rekao je Johan Rokstrom, kopredseddnik Globalnog poverenstva za ekonomiju vode i autor izveštaja.

U Izveštaju se takođe pravi razlika između "plave vode", odnosno tekuće vode u jezerima, rekama i drugim rezervoarima, i "zelene vode", vlage pohranjene u tlu i biljkama.

Iako je snabdevanje zelenom vodom dugo bilo zanemareno, ona je podjednako važna za vodeni ciklus, stoji daje u izveštaju, budući da se vraća u atmosferu kada biljke ispuštaju vodenu paru, generišući oko polovined svih padavina na kopnu.

Stabilno snabdevanje zelenom vodom ključno je za podržavanje vegetacije koja može da "čuva" ugljenik koji zagreva planetu.

Ali šteta koju nanose ljudi, uključujući uništavanje močvara i rušenje šuma, iscrpljuje te rezervoare ugljenika i ubrzava globalno zagravanje. Dalje, toplota prouzrokovana klimatskim promenama isušuje okolinu, smanjuje vlagu i povećava opasnost od požara.

Krizu pogoršava sve veća potreba za vodom. Izveštaj još tvrdi da u proseku ljudima treba najmanje oko 4.000 litara dnevno za "dostojanstven život", daleko više nego 50 do 100 litara koliko UN ističu da je potrebno za osnovne potrebe i više nego što će većina regiona moći da pruži iz lokalnih izvora.

Ričard Alan, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu Reding u Engleskoj, rekao je da izveštaj "pruža tmurnu sliku ljudskog uzroka poremećaja globalnog ciklusa vode, najdragocenijeg prirodnog resursa koji na kraju održava našu egzistenciju".

"Ljudske aktivnosti menjaju strukturu zemlje i vazduha iznad kojih se zagreva klima, pojačavajući i vlažne i suve ekstreme i stvarajući nered u vremenskim prilikama", dodao je Alan, koji nije bio uključen u izveštaj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: