Svet 0

17.10.2024.

12:10

Orban "zagrmeo": Gubimo rat, očigledno

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da bi EU trebalo da promeni svoju "ratnu strategiju" u "strategiju mira", i pozvao na prekid vatre i mirovne pregovore.

Izvor: Tanjug

Orban "zagrmeo": Gubimo rat, očigledno
Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Podeli:

On je uoči radnog doručka, ispred poslaničke grupe u Evropskom parlamentu "Patriote za Evropu", rekao da očekuje da će samit EU biti "težak" i da će se suočiti sa nekoliki "bitki", prenela je MTI.

Prema njegovim rečima, prva "bitka" vodiće se oko rata u Ukrajini, a Orban je napomenuo da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zakazao predstavljanje svog "Plana pobede" na samitu.

"Još uvek to zvanično ne znamo, ali čuli smo šta je rekao juče u ukrajinskom parlamentu. To je više nego zastrašujuće", rekao je on.

Orban je istakao da je on "ponekad jedini" koji poziva na promenu ratne strategije, jer EU "trenutno gubi rat".

On je kritikovao strategiju EU, govoreći da je evropski blok "ušao u rat sa loše planiranom i loše izvedenom strategijom zasnovanom na pogrešnim kalkulacijama".

"Očigledno gubimo rat na frontovima. Zato nam je potrebna promena... Ne mislim na više rata ili opasnije oružje, već treba da zamenimo strategiju rata strategijom mira, a to znači prekid vatre i mirovni pregovori", rekao je Orban.

On je ocenio da su jučerašnje izjave Zelenskog u Parlamentu išle u pogrešnom smeru i da je zbog toga pozvao nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da započnu pregovore s Rusima "kako bi pronašli izlaz iz ove situacije".

Orban je takođe rekao da postoji i "bitka oko migracija", dodajući da mnogi žele da promene migracione propise.

Nazvao je "neprihvatljivim" to što se Mađarska "kritikuje zbog zaštite granica EU".

Orban je rekao da sve veći broj država članica ukazuje na migracionu krizu, te da je zbog toga potrebna promena.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: