Svet 2

17.10.2024.

17:52

Putinove "tempirane bombe" su svuda

Britanska obalska straža primetila je nešto neobično još u martu oko 100 kilometara od škotske obale - tamnu mrlju, koja se proteže 23 kilometra u severni Atlantski okean.

Izvor: Politiko

Putinove "tempirane bombe" su svuda
Profimedia

Podeli:

Prema internoj analizi koju su pripremile satelitske službe obalske straže i u koju je imao uvid briselski portal Politiko, verovatni izvor te mrlje bila je "Innova", tanker otprilike veličine Ajfelove kule koji je u to vreme prevozio milion barela sankcionisane nafte iz Rusije do rafinerije u Indiji.

Ipak, obalska straža je odlučila da nastavi svoju istragu, dok je isti taj tanker nastavio da trguje naftom i dan danas, navodi dalje Politiko.

Dalje, navodi se da je "Innova" samo jedan od stotina tankera u tzv. "floti u senci", u kojoj su često zastareli, loše održavani brodovi koji plove prkoseći zapadnim sankcijama - i šireći štetu po životnu sredinu bez posledica.

Zajednička istraga koju su sproveli Politico i neprofitna novinarska grupa "SourceMaterial" otkrila je najmanje devet slučajeva prikrivenih brodova “flote u senci” iz kojih se izlivala nafta u svetskim vodama od 2021. godine. U istrazi su korišćeni satelitski snimci nevladine organizacije "SkiTruth" upareni sa podacima o isporuci firme "Lloid's" za analizu tržišta.

Švedska ministarka spoljnih poslova Marija Malmer Stenergard izjavila je za Politiko da brodovi predstavljaju "značajnu opasnost" po morsko okruženje.

Problem je, kako navodi Politiko, postao još ozbiljniji nakon invazije ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu jer se lista sankcija protiv Rusije samo gomilala. Od tada sve veći broj tankera, ilegalnih, plovi i šteti životnoj sredini.

Politiko "SourceMaterial" identifikovali su ispuštanja nafte iz takvih tankera svuda, od Tajlanda preko Vijetnama, do Italije i Meksika, a sva ta ispuštanja nafte u međunarodne vode povezana sa "flotom u senci".

Tankeri su takođe prošli kroz prometne brodske koridore kao što su Crveno more i Panamski kanal, što znači da bi svaka ozbiljna nesreća mogla da prekine međunarodne trgovinske rute.

Stručnjaci veruju da je samo pitanje vremena kada će jedan od ovih brodova doživeti katstrofu sa velikim ekološkim - i ekonomskim - razaranjem.

"Izlivanje nafte i rizik od mrlja su užasni", rekao je Isak Levi, stručnjak za flote u senci u Centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA), istraživačkom centru. "Pored štete po životnu sredinu, od kojih će neke biti nepovratne, to je ogroman uticaj na obalne države koje moraju da snose troškove čišćenja. Ukratko: To je tempirana bomba", rekao je Levi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: