Svet 0

17.10.2024.

9:39

"Drma se tlo" vlasti u Japanu: Vladajuća partija pred velikim porazom?

Vladajuća partija Japana mogla bi da izgubi većinu u donjem domu, prema anketama medija uoči izbora 27. oktobra, što znači da će verovatno morati da se osloni na koalicionog partnera Komeita da bi ostala na vlasti.

Izvor: Klix.ba

"Drma se tlo" vlasti u Japanu: Vladajuća partija pred velikim porazom?
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Podeli:

Liberalno-demokratska partija mogla bi da zaostane za 233 mesta koja su joj potrebna za potpunu većinu u kući od 465 mesta, izvestile su u četvrtak novine Nikei.

LDP ima isključivu kontrolu nad kućom od povratka na vlast 2012. nakon tri godine u opoziciji. Vlada premijera Šigerua Išibe već zavisi od Komeita za većinu u gornjem domu.

Proširivanje tog oslanjanja na moćniji donji dom moglo bi toj grupi, koju podržava najveća budistička laička organizacija u Japanu, dati veće učešće u kreiranju politike.

"Mislim da će LDP, zajedno sa svojim koalicionim saveznikom Komeitom, pokriti većinu koja im je potrebna", rekao je Majkl Cuček, profesor specijalizovan za politiku na Univerzitetu Templ u Tokiju.

Ako se LDP osloni na Komeit da bi dobio većinu, to će dati više moći stranci koja je odbacila neke od jačih bezbednosnih politika LDP-a u prošlosti, dodao je on.

Komeito je bio manje voljan od LDP-a da prihvati politiku koja uključuje davanje japanskoj vojsci raketa većeg dometa i ukidanje ograničenja izvoza oružja koja su sprečila Tokio da šalje oružje Ukrajini ili zemljama jugoistočne Azije koje se protive teritorijalnim ambicijama Pekinga u Južnom kineskom moru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: