Svet 13

17.10.2024.

8:33

Osveta Vladimira Vladimiroviča

Teška situacija u Kupjansku, iz kog je naređena evakuacija, najverovatniji pad Torecka i Pokrovska su, po svemu sudeći, Putinova osveta za upad u Kursku oblast.

Izvor: Blic

Osveta Vladimira Vladimiroviča
Tanjug/Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP

Podeli:

Ruska vojska je u, kako prenosi Blic, munjevitoj ofanzivi u Donjecku. Svakog trenutka mogao bi da padne Kupjansk, ruska zastava podignuta je već u Vuhledaru. a u najvećoj opasnosti su i Toreck i Pokrovsk.

Evakuacija iz Kupjanska je samo još jedan dokaz da ruske snage sve više napreduju ka cilju zauzimanja regiona Donjecka.

Generalštab ukrajinske vojske izvestio je da se samo u toku jednog dana kod Kupjanska odigralo 19 bitaka, a sedam još besni.

U Torecku u Donjeckoj oblasti nema netaknutih zgrada ili skloništa, što omogućava Rusiji da zauzme nove oblasti grada u sukobima, izjavila je Anastasija Bobovnikova, portparolka Operativno-taktičke grupe Lugansk.

Toreck se nalazi oko 35 kilometara severno od okupiranog Donjecka. Ovaj grad je postao jedna od najužarenijih tačaka u Donjeckoj oblasti poslednjih meseci, dok ruske trupe nastavljaju napredovanje na istoku Ukrajine.

Prethodno je ukrajinska vojska saopštila da se borbe vode “na svakom ulazu u zgradu“, dok se ruske snage probijaju sa istoka duž glavne Centralne ulice.

Pad Torecka, koji može da se desi u narednim danima, bio bi još jedan udarac Ukrajini u Donjeckoj oblasti nakon povlačenja iz Vuhledara na jugu. Ruske snage takođe nastavljaju proboj prema Kurahovu i Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu otprilike 50 kilometara zapadno od Torecka.

Grad Pokrovsk već nedeljama je centar žestokih borbi između Rusa i Ukrajinaca. Iako je ovaj grad duže vreme na meti Rusije, napadi na njega su pojačani nakon što su ukrajinske snage upale u rusku Kursku oblast.

Analitičari smatraju da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio totalno zauzimanje Pokrovska kako bi se osvetio Kijevu za upad na teritoriju.

Od tada, više hiljada ljudi je evakuisano iz grada koji je postao klanica. Ali, nije osveta Zelenskom jedini razlog zašto Rusi toliko žele Pokrovsk.

Ovaj grad predstavlja snažno uporište ukrajinske vojske na istoku. Mesecima je pravi logistički centar, putem kog se zalihe oružja i hrane dopremaju ukrajinskim snagama na frontu.

Bitne informacije, naređenja ili oprema iz Kijeva moraju da prođu kroz Pokrovsk da bi stigli do vojnika na raznim krajevima Donjecke oblasti.

Ukoliko Rusija prekine ovu vitalnu liniju za ukrajinsku vojsku, vrlo je moguće da će se ponoviti scenario iz Bahmuta ili Avdejevke, - gradova koji su takođe pretvoreni u klanicu. Nakon njihovog pada, Rusija je relativno brzo uspela da zauzme i okolne manje gradove i mesta i tako sebi izgradi utvrđenje.

Kijev je i te kako svestan šta bi pad Pokrovska značio za nastavak rata, ali i moral vojnika, zbog čega se dodatne trupe stalno šalju u bitku za Pokrovsk.

Mnogi ukrajinski komandanti istakli su da je možda vreme za povlačenje, jer su Rusi gotovo sa svih strana opkolili grad. Oni smatraju da je povlačenje neophodno dok još ima vremena i dok je makar jedan izlaz iz grada dostupan.

Sa velikom ofanzivom ruske vojske, očekuje se da Pokrovsk još neko vreme može da odoleva napadima, ali da je pad gotovo izvestan.

Vladimir Putin, po svaku cenu rešen da osvoji Pokrovsk i tako kazni Kijev, spreman je da pošalje dodatne trupe u ovu oblast i čini se da računa na zamor ukrajinske vojske, da bi zadao poslednji udarac.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: