Svet 29

17.10.2024.

14:43

Uživo Masovni udar, broje se mrtvi; Gore tenkovi

Rat u Ukrajini – 967. dan. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha izjavio je da se ruske trupe spremaju da udare na nuklearne energetske objekte u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Masovni udar, broje se mrtvi; Gore tenkovi
Shutterstock/Karlis Dambrans

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

14:41

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći oborili 13 ukrajinskih dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Iznad Orlovske oblasti oboreno je šest dronova, četiri iznad Kurske i tri iznad Brjanske oblasti.
 

13:34

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Oružane snage Rusije oslobodile su naselje Maksimiljanovka u DNR;
-Grupa snaga "Jug" tokom prethodnog dana odbila je jedan kontranapad ukrajinske vojske, protivnik je izgubio gotovo 965 vojnika;

-PVO sredstva odbila su tokom prethodnog dana pet raketa "hajmars" i 43 drona u zoni specijalne operacije;

-Ukrajinska vojska izgubila je tokom prethodnog dana oko 530 vojnika i četiri haubice u zoni grupe snaga "Centar";

-Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana oko 105 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Istok";

-Ukrajinske snage su tokom proteklog dana izgubile više od 460 vojnika i šest skladišta u zoni odgovornosti grupe snaga "Zapad";

-Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom dejstava grupe "Dnjepar" oko 55 vojnika, terensko skladište sa municijom i dva skladišta sa vojno-tehničkom imovinom;

-Oružane snage Rusije uništile su energetske objekte, koji obezbeđuju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine.
 

12:29

Avioni NATO patroliraju blizu ruske granice

Nekoliko izviđačkih aviona zemalja članica NATO-a, konkretno SAD i Švedske od jutros kruže iznad Kalinjingradske oblasti i rusko-finske granice.

Kako se može videti na sajtu "Flajtradar", "boingov" RC-135V poleteo je jutros oko 4.47 po lokalnom vremenu sa aerodroma u Mildenhalu u Velikoj Britaniji. Zatim je preleteo teritoriju Holandije, Nemačke, Poljske i započeo sa kruženjem duž ruske granice oko Kalinjingradske oblasti, odnosno iznad Poljske, Litvanije i Baltičkog mora.

Print screen/Flightradar 24

Avion švedskog ratnog vazduhoplovstva poleteo je u oko 6.30 po lokalnom vremenom sa aerodroma u Linćeping, u Švedskoj, a zatim preleteo u vazdušni prostor Finske, gde je počeo da patrolira duž severnog dela granice sa Ruskom Federacijom.

11:48

Ukrajinci nemaju više snage, a ni municije

Vojnici 143. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine zapretili su komandi da će masovno napustiti svoje položaje u pravcu Harkova, pošto im nedostaju oficiri i municija zbog avanture kijevskog režima u Kurskoj oblasti, rekao je predstavnik organizacije koja deluje u interesu ruske vojske na teritoriji pod kontrolom Ukrajine za RIA Novosti.

"Ukrajinski vojnici iz 143. odvojene pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine otvoreno su apelovali na svoju komandu, preteći da će masovno i organizovano napustiti svoje položaje u pravcu Harkova, jer nemaju čime da brane svoje položaje jer je sve raspoložive rezerve i naoružanje kijevski režim prebacio u Kursku oblast", ​​rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, vojna lica Oružanih snaga Ukrajine kažu da u jedinicama ukrajinske vojske na pravcu Harkova nema dovoljno oficira, nedostaje dronova, protivtenkovskih sistema i municije, a u jedinicama vlada dezerterstvo. 

09:41

Zelenski danas Evropskom savetu predstavlja svoj "Plan pobede"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otputovao je danas na sastanak Evropskog saveta u Brisel, gde će na samitu EU predstaviti mirovni "Plan pobede".

"Na putu za Brisel. Biće poseban sastanak Evropskog saveta. Na nivou lidera. Predstaviću Plan pobede - naše oruđe da primoramo Rusiju na mir. Svi evropski lideri će čuti kako treba da ojačamo svoje pozicije. Moramo pošteno da okončamo ovaj rat", napisao je Zelenski na Fejsbuku, preneo je Ukrinform.

On je rekao da će u Briselu imati sastanak i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, ali i sa šefovima političkih grupa u Evropskom parlamentu.

"Imaću sastanak sa Markom Ruteom, generalnim sekretarom NATO-a, a pripremamo se i za sastanak Saveta Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane", dodao je Zelenski.

On je juče svoj Plan pobede predstavio u Vrhovnoj radi.

Lideri EU okupiće se danas na samitu Evropskog saveta kako bi razgovarali o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti, migracijama i spoljnim poslovima.

Centralna tema diskusija, kako je naveo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pozivnom pismu šefovima država i vlada EU, biće Ukrajina.

09:18

Ruski gubici na današnji dan

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: