Svet 37

17.10.2024.

22:11

Uživo Gruva na frontu; Rusi "melju"

Rat u Ukrajini – 967. dan. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha izjavio je da se ruske trupe spremaju da udare na nuklearne energetske objekte u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Gruva na frontu; Rusi "melju"
Profimedia

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

22:10

Nemačka će poslati Ukrajini navođene rakete i hiljade dronova

Nemačka je danas uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno je najavila i da će joj uskoro poslati navođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada dronova.

Novi paket pomoći obuhvata, između ostalog, osam tenkova Leopard 1 A5 ,koji su isporučeni zajednički sa Danskom, zatim 20 pešadijskih borbenih vozila Marder, kao i municiju za tenkove Leopard 1 i 2 i za IFV Marder, objavljeno je na sajtu nemačke vlade, prenela je ukrajinska agencija Unian.

Pored toga, poslata su i četiri borbena vozila MRAP sa zaštitom od mina, dva sistema PVO IRIS-T i rakete za njih, kao i šest samohodnih haubica Pancer 2000 i municija od 155 milimetara.

21:40

Rusi nastavljaju proboj

Neimenovani zvaničnik NATO je izjavio da bez optimizma gleda na situaciju na frontu u Ukrajini imajući u vidu uspehe ruske vojske. Izrazio je zabrinutost što se ti uspesi nastavljaju.

21:39

Kremlj: Plan Zelenskog mogao bi da doprinese daljoj eskalaciji rata

Kremlj smatra da bi "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog mogao da dovede do dalje eskalacije uz rizik od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, prenela je agencija Tas.

19:12

Ukrajinski izvori: Ruska vojska napreduje na Pokrovskom, Kurahovskom, Toreckom i Kupjanskom pravcu

Informacije o napretku Oružanih snaga Rusije potvrđuju ukrajinski vojni analitičari.

Kurahovski smer: U blizini Katerinovke, ruske trupe su se ukopavale duž dva šumska pojasa i na jugoistočnoj periferiji naselja do dubine od 1,08 km južno od Ostrovskog, manevarske grupe su izvršile izviđanje u pravcu turističkog naselja „Rasvet“ i severoistočnog separatora za okrug Kurahovo. U bliskoj budućnosti za njih će početi bitke.

Pokrovski pravac: Južno od rudnika Svetog Vasilija Velikog ruske trupe su napredovale duž šumskog pojasa do dubine od 1,1 km. Severoistočno od Selidova napredovali su u oblasti širokoj do 3,45 km i stigli do istočnih periferija severnih dača. Severno od Novogrodovke, manevarske grupe ruske vojske nastavljaju da pokušavaju da poboljšaju svoje taktičke pozicije duž pruge.

Torecki pravac: U severnom Njujorku i na severnim periferijama, ruske trupe su napredovale u oblasti do 2,17 km širine. U Torecku se nastavljaju streljačke borbe duž ulica Evropejska, Vasilija Stusa, Elene Grečko, Trgovaja i Rudničnaja.

Kupjanski pravac: Teške borbe se vode u oblasti južnog dela Kolesnikovke, turističkog naselja "Mašinostroitelj" i severnog dela Krugljakovke.

19:11

Juriš na Katerinovku

Jurišnici 2. bataljona 39. gardijske motorizovane brigade tokom borbi za Katerinovku zarobili su militante nacističkih specijalnih snaga "Volki Da Vinči", 152. terorističke brigade odbrane i 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

19:09

"Solncepek" prži

Prvi snimak upotrebe novih raketa za termobarični sistem TOS-1A Solncepek objavio je na Telegramu ruski vojni dopisnik Aleksandar Koc.

On je napomenuo da ne otkriva karakteristike municije, jer "nije našao ništa o tome u javnosti".

18:11

Norveška šalje Ukrajini F-16

Norveška će uskoro isporučiti Ukrajini šest borbenih aviona F-16, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

Umerov je napisao na Fejsbuku da je o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane razgovarao sa norveškim ministrom odbrane Bjornom Arildom Gramom na marginama Saveta Ukrajina-NATO.

18:03

Zalužni: Zapad se plaši

Bivši glavnokomandujući ukrajinske vojske a sada ambasador Ukrajine u Londonu Valerij Zalužni optužio je Zapad za neuspehe ukrajinskih snaga na frontu prošle godine jer nije isporučio dovoljno naoružanja.

"Zapad, bojeći se ili nuklearnog rata ili eskalacije .... nije snabdeo Ukrajinu neophodnom količinom oružja i zato 2023. nismo mogli da ostvarimo značajnije uspehe", rekao je Zalužni na događaju u organizaciji britanskog analitičkog centra "Četam haus" (u Rusiji proglašen za nepoželjnu organizaciju).
 

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: