Svet 6

17.10.2024.

9:44

Uživo Burno na frontu: Rusi imaju novi cilj; Lansirano više od 50 dronova

Rat u Ukrajini – 967. dan. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha izjavio je da se ruske trupe spremaju da udare na nuklearne energetske objekte u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Burno na frontu: Rusi imaju novi cilj; Lansirano više od 50 dronova
Shutterstock/ Anelo

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

09:41

Zelenski danas Evropskom savetu predstavlja svoj "Plan pobede"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otputovao je danas na sastanak Evropskog saveta u Brisel, gde će na samitu EU predstaviti mirovni "Plan pobede".

"Na putu za Brisel. Biće poseban sastanak Evropskog saveta. Na nivou lidera. Predstaviću Plan pobede - naše oruđe da primoramo Rusiju na mir. Svi evropski lideri će čuti kako treba da ojačamo svoje pozicije. Moramo pošteno da okončamo ovaj rat", napisao je Zelenski na Fejsbuku, preneo je Ukrinform.

On je rekao da će u Briselu imati sastanak i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Mecolom, ali i sa šefovima političkih grupa u Evropskom parlamentu.

"Imaću sastanak sa Markom Ruteom, generalnim sekretarom NATO-a, a pripremamo se i za sastanak Saveta Ukrajina-NATO na nivou ministara odbrane", dodao je Zelenski.

On je juče svoj Plan pobede predstavio u Vrhovnoj radi.

Lideri EU okupiće se danas na samitu Evropskog saveta kako bi razgovarali o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti, migracijama i spoljnim poslovima.

Centralna tema diskusija, kako je naveo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u pozivnom pismu šefovima država i vlada EU, biće Ukrajina.

09:18

Ruski gubici na današnji dan

09:02

Autralija šalje 49 Abramsa Ukrajini

Australija će Ukrajini isporučiti 49  tenkova Abrams nekoliko meseci nakon što je Kijev zatražio, izjavio je danas ministar odbrane Ričard Marles.

Australijska vlada je Ukrajini dala većinu svojih tenkova Abrams američke proizvodnje, čija je vrednost procenjena na 245 miliona australijskih dolara (150 miliona evra).

Australija će te tehnički zastarele tenkove zameniti sa 75 tenkova nove generacije M1A2.

U februaru je Marles rekao da isporučivanje tenkova Ukrajini nakon što su povučeni iz upotrebe u australijskoj vojsci, "nije na dnevnom redu" vlade. Ali danas je rekao da je došlo do promene stava.

"Mi stalno razgovaramo sa ukrajinskom vladom o tome kako najbolje možemo da ih podržimo", rekao je Marles za australijske medije.

Ambasador Ukrajine u Australiji Vasil Mirošničenko zahvalio se vladi Australije na donaciji.

Ukupna vrednost australijske vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 2022. godine je na preko 1,3 milijarde australijskih dolara (800 miliona evra).

SAD su pristale da pošalju 31 tenk Abrams u Ukrajinu u januaru 2023. godine.

08:46

Ruske snage lansirale 56 dronova na Ukrajinu, ciljale energetsku infrastrukturu

Ruske snage lanisrale su 56 dronova na Ukrajinu, ciljajući energetsku infrastrukturu u južnom regionu Nikolajeva, saopštio je danas regionalni guverner Vitalij Kim.

On je na Telegramu naveo da u tom noćnom napadu nije bilo žrtava, ali da je nekoliko potrošača ostalo bez struje. Ukrajinske vazduhoplovne snage takođe su prijavile da je pet objekata pogođeno u napadu u regionima blizu linije fronta, prenosi Rojters. U saopštenju se navodi da su oborene 22 bespilotne letelice, ali i da su izgubili trag za 27 dronova koji su verovatno pali na ukrajinsku teritoriju.

Još dva drona otišla su u Belorusiju. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su ostaci dronova pali na zemljište obdaništa u prestonici ali da infrastruktura nije oštećena niti da ima žrtava.

Regionalne vlasti u severoistočnom regionu Sumi saopštile su da je napad dronom izazvao požar na upravnoj zgradi i da su oštećena dva automobila.

08:23

Regruteri hvataju mlade Ukrajince po koncertima i vuku ih u vojsku

Ukrajinski vojni regruti izvršili su ciljane racije na restorane, tržne centre i rok koncert tokom vikenda, okupljajući muškarce i prisiljavajući ih da se pridruže vojsci.

"Beži od mene", vikao je jedan posetilac na tri policajca dok su ga vukli ka regrutnom stolu postavljenom ispred Palate sportova u Kijevu, gde je nastupao ukrajinski rok bend Okean Elzi.

Nekoliko žena je snimilo policajce kako uzvikuju: "Sram vas bilo!"

Prema izveštajima, policajci su takođe čekali muškarce u trgovačkom centru Gudvajn i popularnom restoranu Avalon.

Očevici su rekli da su policajci pregledali dokumente svih muškaraca. Oni koji su odbili da pokažu dokumenta koja ih oslobađaju od služenja vojnog roka ili su imali nevažeća dokumenta, odvučeni su.


 

07:42

Rusi se obrušili na uporišta ukrajinske vojske

Artiljerci grupe "Dnjepar" uništili su raketnim sistemom "grad" nekoliko uporišta ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

07:22

Uništen još jedan ruski tenk

07:21

Ukrajinci pogodili dom penzionera

07:19

Otkriven sadržaj tajnih dopuna plana Zelenskog

Savetnik šefa kabineta Zelenskog, Mihail Podoljak, otkrio je sadržaj tajnih dopuna ukrajinskog plana za rešavanje situacije u zemlji, koji nije naišao na podršku među zapadnim saveznicima.

"U prilozima je jasno precizirano kakvo oružje treba da bude da bi uništili logistiku veoma daleko od linije fronta, da bi uništili i proizvodne objekte, uključujući mesta gde će se skupljati ljudstvo. Još jednom ističem, u dubini ruske teritorije", rekao je Podoljak za "RBK Ukrajina".

Kako je dodao, u dopunama je navedeno i "kakvi će ciljevi biti gađani, u kom broju i koliko oružja je za to potrebno".
 

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: