Svet 1

17.10.2024.

11:29

Uživo Gaza ostaje bez hrane; "Ubili smo još jednog"; Direktna pretnja: Zadaćemo bolan zdarac FOTO/VIDEO

Na Bliskom istoku situacija i dalje ključa. Izraelske snage napale su jutros sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu, zbog čega je došlo i do požara, preneo je Rotjers.

Izvor: B92.net

Gaza ostaje bez hrane; "Ubili smo još jednog"; Direktna pretnja: Zadaćemo bolan zdarac FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Podeli:

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.net.

Uživo

11:25

UN: Zalihe hrane u Gazi će nestati za nedelju i po

Zalihe hrane koje je stanovnicima pojasa Gaze snabdevao Svetski program za hranu na palestinskim teritorijama (VFP) ponestaje za nedelju i po, rekao je direktor organizacije Antoan Renar za Fajnenšel tajms.

"Nemamo dovoljno hrane. Ako ne dobijemo više hrane i ne možemo da je prihvatimo, imamo nedelju, nedelju i po, tokom kojih možemo da nastavimo sa snabdevanjem toplom hranom. Što se tiče pšeničnog brašna , možemo da nastavimo isporuke još najviše nedelju dana", rekao je on.

Prema Renardu, količina hrane koja ulazi u pojas Gaze nije dovoljna da prehrani stanovništvo. Osim toga, situacija u enklavi, koja je već katastrofalna, naglo se pogoršala poslednjih dana, pošto je Izrael pokrenuo novu ofanzivu velikih razmera u toj oblasti i dve nedelje nije dozvolio UN da pruže bilo kakvu pomoć, dodao je izvor.

10:50

Postavljali bombe u zgradama, potom detonirali

U izraelskim vazdušnim napadima na grad Gaza danas je poginulo 11 Palestinaca, saopštili su medicinski izvori.

Kako je preneo Rojters, izraelske snage ušle su tenkovima u Džabaliju na severu Pojasa Gaze.

Stanovnici tog grada tvrde da su u vazdušnim napadima, napadima iz tenkova i postavljanjem bombi u zgrade koje su potom detonirane na daljinu uništeni čitavi blokovi kuća.

Prema rečima meštana, izraelske snage izolovale su Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju od Gaze, onemogućavajući kretanje svima osim porodicama koje imaju dozvolu da se evakuišu. Izraelska vojska je izvestila da je tokom poslednjih dana ubila više od 50 palestinskih boraca Hamasa u vazdušnim napadima i borbama iz neposredne blizine.

U najnovijem izveštaju, vojska je navela da je "eliminisala" militante, uništila infrastrukturu i zaplenila oružje u Rafi na jugu, ali nije spominjala aktivnosti na severu.

10:27

Hezbolah ispaljuje rafale prema Izraelu

10:21

IDF: Ubili smo komandanta bataljona Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su u južnom libanskom okrugu Bint Džbeil ubile komandanta bataljona Hezbolaha Huseina Muhameda Audu.

IDF su saopštile da je Auda odgovoran za raketnu vatru na Izrael iz nekoliko gradova u okrugu Bint Džbeil, preneo je Tajms of Izrael.

Istovremeno, izraelske snage su navele da je u vazdušnim napadima tokom proteklog dana eliminisano 45 terorista i uništeno 150 lokacija Hezbolaha, uključujući depoe oružja, raketne bacače i zgrade koje se koriste u vojne svrhe.

09:55

Huti uzvraćaju: Amerika će platiti cenu za svoju agresiju na Jemen

Zamenik šefa medijske kancelarije za Hute Nasrudin Amer izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države "platiti cenu" za napade na pet skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti, objavio je CNN.

"Amerika će platiti cenu za svoju agresiju na Jemen, a kao što smo ranije rekli, njena agresija neće odvratiti Jemen od stava podrške Gazi", naveo je Amer na Iksu.

09:06

Komandant IRCG-a: Zadaćemo bolan udarac Izraelu ako napadne Iran

Komandant iranske Islamske revolucionarne garde (IRCG) Hosein Salami upozorio je na odmazdu protiv Izraela ako napadne Iran, nakon što je Tel Aviv obećao da će odgovoriti na iranski raketni napad od 1. oktobra.

"Ako napravite grešku i napadnete naše mete u regionu ili Iranu, zadaćemo vam bolan udarac", rekao je Salami. 

08:26

Izrael udario na Siriju

Dve osobe povređene su u jutrošnjem izraelskom napadu na sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu.

Sirijska vojska saopštila je da je u napadima na Latakiju, koja se nalazi oko 100 kilometara severno od libanske granice oštećen vojni položaj, prenosi AP.

Sirijski mediji su prethodno javili da je usled napada došlo i do požara. Tamošnji mediji objavili su da je protivvazdušna odbrana te zemlje uzvratila na napad izraelskih projektila iznad Latakije.

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane sa Iranom u Siriji, ali ih je pojačao od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

08:21

IDF: UNIFIL nije meta

Nakon što su Mirovne snage Ujedinjenih nacija (UNIFIL) saopštile da je izraelski tenk namerno gađao i oštetio karaulu te misije na jugu Libana, izraelska vojska saopštila je ta misija nije meta.

"Lokacije i infrastruktura UNIFIL-a nisu meta IDF-a", navodi se u saopštenju vojske.

08:18

UNIFIL: Izraelski tenk namerno gađao i oštetio karaulu UN u južnom Libanu

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je izraelski tenk namerno gađao karaulu te misije u južnom Libanu, pri čemu je kula oštećena, a dve kamere su uništene.

U saopštenju se navodi da su pripadnici UNIFIL-a raspoređeni u blizini sela Kfar Kela na jugu Libana juče videli da izraelski tenk gađa njihovu karaulu, preneo je "Tajms ov Izrael".

"Opet vidimo namerno direktno otvaranje vatre na položaj UNIFIL-a", ističe se u saopštenju.

Izrael je pozvao UNIFIL da napusti svoje položaje u južnom Libanu da bi, kako je naveo, mogao da eliminiše pripadnike libanske militantne grupe Hezbolah u tom području u blizini izraelske granice.

Pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je proteklih dana u tri odvojena izraelska napada u južnom Libanu.

08:14

Irački Islamski otpor gadjao Eilat, IDF oborio raketu iz Libana

Islamski otpor u Iraku saopštio je danas da je pokrenuo napad dronom na najjužniji izraelski grad Eilat.

Istovremeno, izraelska vojska (IDF) saopštila je da je oborila raketu ispaljenu iz Libana, ali da je druga pala na otvorenom prostoru na severu.

U napadu niko nije povređen, preneo je Tajms of Izrael.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros širom severa, uključujući Haifu i okolne gradove, kao i u Gornjoj i Centralnoj Galileji.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: