Svet 1

17.10.2024.

9:24

Uživo Direktna pretnja: Zadaćemo bolan zdarac; Izrael udario na Siriju; Stigla "američka zver"

Na Bliskom istoku situacija i dalje ključa, a današnji dan započet je novim napadima.

Izvor: B92.net

Direktna pretnja: Zadaćemo bolan zdarac; Izrael udario na Siriju; Stigla "američka zver"
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Podeli:

Izraelske snage napale su jutros sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu, zbog čega je došlo i do požara, preneo je Rotjers.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je sinoć hitan sastanak u sredu kako bi razgovarao o proširenju humanitarne pomoći u Gazi.

Kako navode mediji, izraelska kopnena ofanziva doživela je "totalni neuspeh", a na nebu iznad Libana primećeni su helikopteri, koji su odnosili povređene vojnike nazad u Izrael.

Uživo

09:55

Huti uzvraćaju: Amerika će platiti cenu za svoju agresiju na Jemen

Zamenik šefa medijske kancelarije za Hute Nasrudin Amer izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države "platiti cenu" za napade na pet skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti, objavio je CNN.

"Amerika će platiti cenu za svoju agresiju na Jemen, a kao što smo ranije rekli, njena agresija neće odvratiti Jemen od stava podrške Gazi", naveo je Amer na Iksu.

09:06

Komandant IRCG-a: Zadaćemo bolan udarac Izraelu ako napadne Iran

Komandant iranske Islamske revolucionarne garde (IRCG) Hosein Salami upozorio je na odmazdu protiv Izraela ako napadne Iran, nakon što je Tel Aviv obećao da će odgovoriti na iranski raketni napad od 1. oktobra.

"Ako napravite grešku i napadnete naše mete u regionu ili Iranu, zadaćemo vam bolan udarac", rekao je Salami. 

08:26

Izrael udario na Siriju

Dve osobe povređene su u jutrošnjem izraelskom napadu na sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu.

Sirijska vojska saopštila je da je u napadima na Latakiju, koja se nalazi oko 100 kilometara severno od libanske granice oštećen vojni položaj, prenosi AP.

Sirijski mediji su prethodno javili da je usled napada došlo i do požara. Tamošnji mediji objavili su da je protivvazdušna odbrana te zemlje uzvratila na napad izraelskih projektila iznad Latakije.

Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane sa Iranom u Siriji, ali ih je pojačao od početka rata u Pojasu Gaze u oktobru prošle godine.

08:21

IDF: UNIFIL nije meta

Nakon što su Mirovne snage Ujedinjenih nacija (UNIFIL) saopštile da je izraelski tenk namerno gađao i oštetio karaulu te misije na jugu Libana, izraelska vojska saopštila je ta misija nije meta.

"Lokacije i infrastruktura UNIFIL-a nisu meta IDF-a", navodi se u saopštenju vojske.

08:18

UNIFIL: Izraelski tenk namerno gađao i oštetio karaulu UN u južnom Libanu

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je izraelski tenk namerno gađao karaulu te misije u južnom Libanu, pri čemu je kula oštećena, a dve kamere su uništene.

U saopštenju se navodi da su pripadnici UNIFIL-a raspoređeni u blizini sela Kfar Kela na jugu Libana juče videli da izraelski tenk gađa njihovu karaulu, preneo je "Tajms ov Izrael".

"Opet vidimo namerno direktno otvaranje vatre na položaj UNIFIL-a", ističe se u saopštenju.

Izrael je pozvao UNIFIL da napusti svoje položaje u južnom Libanu da bi, kako je naveo, mogao da eliminiše pripadnike libanske militantne grupe Hezbolah u tom području u blizini izraelske granice.

Pet pripadnika UNIFIL-a povređeno je proteklih dana u tri odvojena izraelska napada u južnom Libanu.

08:14

Irački Islamski otpor gadjao Eilat, IDF oborio raketu iz Libana

Islamski otpor u Iraku saopštio je danas da je pokrenuo napad dronom na najjužniji izraelski grad Eilat.

Istovremeno, izraelska vojska (IDF) saopštila je da je oborila raketu ispaljenu iz Libana, ali da je druga pala na otvorenom prostoru na severu.

U napadu niko nije povređen, preneo je Tajms of Izrael.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros širom severa, uključujući Haifu i okolne gradove, kao i u Gornjoj i Centralnoj Galileji.

08:11

Netanjahu proverava američki PVO sistem THAAD koji je stigao u Izrael

08:08

Razgovarali Ostin i Galant

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o operacijama Izraela u Libanu i humanitarnoj situaciji u Gazi, saopštio je danas Pentagon.

"Sekretar je ohrabrio Vladu Izraela da nastavi da preduzima korake za rešavanje teške humanitarne situacije", navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica ministara takodje su razgovarala i o naprednom američkom protivraketnom sistemu koji je Vašington postavio da ojača protivvazdušnu odbranu Izraela, saopštio je Pentagon.

"Ostin i Galant razgovarali su o rasporedjivanju terminalne baterije za odbranu na velikim visinama (THAAD) što je primer podrške Sjedinjenih Američkih Država Izraelu", navedeno je u saopštenju Pentagona.

08:05

UN: Sve je na izmaku

Najviša zvaničnica UN za humanitarna pitanja Džojs Msuja optužila je Izrael da blokira dopremanje hitno potrebne pomoći Gazi, dodajući da na severu tog područja jedva ima hrane zbog izraelske ofanzive koja je u toku, javio je AP.

Ona je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN rekla da pomoć u namirnicama nije ušla u severnu Gazu od 2. do 15. oktobra, kada je dozvoljeno da udje samo vrlo mala količina, preneo je Gardijan.

"Sve isporuke osnovnih potrepština su na izmaku", kazala je Msuja, dodajući da je ostalo jedva nešto hrane.

Ona je ukazala da je manje od trećine od 286 humanitarnih misija koje su u koordinaciji sa izraelskim vlastima u prve dve nedelje oktobra radilo bez većih incidenata ili poremećaja.

EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Naglašavajući da je nivo patnje u Gazi brutalan i pogoršava se svakim danom dok padaju izraelske bombe, zvaničnica je pozvala sve članice Saveta bezbednosti da obezbede da se poštuju medjunarodni humanitarni zakoni kojima se zahteva da civili budu zaštićeni i dobiju pomoć za osnovne životne potrebe gde god se nalaze.

07:56

SAD upozorava Izrael: Ako ne dozvolite nema pomoći

Izrael je preduzeo više koraka u vezi sa humanitarnom krizom u Gazi, nakon što ih je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena upozorila da dovode u pitanje kontinuiranu bezbednosnu pomoć SAD ako to ne učine, objavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je podsetio na 50 kamiona pomoći, čiji je ulazak Izrael dozvolio proteklog dana u severnu Gazu, dok je dan pre toga stiglo još 30 kamiona u to područje

Dodao je i da je Izrael prethodnih dana, takođe, ponovo otvorio prelaz Erez ka severnoj Gazi, osim otvaranja nove pristupne rute iz južne ka severnoj Gazi, kao i da je uspostavljena još jedna ruta za isporuku pomoći jugu te palestinske enklave.

Prema njegovim rečima, Izrael je otvorio i rutu za nastavak dopremanja pomoći iz Jordana.

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: