Svet 1

17.10.2024.

20:48

Uživo Eliminisan je; Sinvaru presudili izraelski vojnici? Zapadni lideri: Zaustavite sada rat FOTO/VIDEO

Na Bliskom istoku situacija i dalje ključa. Izraelske snage napale su jutros sirijski lučki grad Latakiju na Mediteranu, zbog čega je došlo i do požara, preneo je Rotjers.

Izvor: B92.net

Eliminisan je; Sinvaru presudili izraelski vojnici? Zapadni lideri: Zaustavite sada rat FOTO/VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

  • Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.net.

Uživo

20:44

Zapadni lideri pozvali na oslobođenje talaca i kraj rata u Gazi nakon ubistva Sinvara

Zapadni lideri danas su, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, pozvali oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze i ponovo osudili napad militanata na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je danas da mu vođa militanata ''neće nedostajati'', istakavši da su ''svi saveznici'' osudili napad ove grupe na Izrael 7. oktobra.

''Ja sam ih (Hamas) osudio, svi saveznici su ih osudili. Svaka razumna duša na svetu ih je osudila'', rekao je Rute.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je saosećanje sa žrtvama Hamasa i poručio da ta zemlja zahteva oslobađanje svih talaca koji se i dalje nalaze u Gazi, prenosi Gardijan.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Hamas da ''odmah oslobodi sve taoce i položi oružje'', istakavši da patnja naroda Gaze mora da se završi.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani rekao je da se nada da će ubistvo Sinvara "dovesti do prekida vatre u Gazi", dok je britanski ministar odbrane Džon Hili poručio da ''lično neće oplakivati'' smrt lidera militanata.
 

20:43

Haris: Ubistvo Sinvara pruža šansu za kraj rata u Pojasu Gaze

Potpredsednica SAD i demokratska kandidatkinja Kamala Haris izjavila je danas, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, da ovaj trenutak pruža šansu da se okonča rat u Pojasu Gaze.

''Pravda je zadovoljena. Sinvar je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih ljudi, uključujući žrtve 7. oktobra i taoce ubijene u Gazi'', rekla je Haris.

Ona je izrazila nadu da će uskoro početi ''dan posle bez Hamasa'' na vlasti u palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

Haris je takođe istakla da je rat u Gazi rezultirao većom nestabilnosti na Bliskom istoku. Demokrata je ponovila da ''Izrael ima pravo da se brani'' i pozvala na oslobođenje talaca iz Gaze.

''Patnja mora da se okonča'', zaključila je Haris.

19:21

Šef Hamasa ubijen u južnom pojasu Gaze

U zajedničkom saopštenju portparola izraelske vojske i domaće bezbednosne agencije Šin Bet navodi se da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen danas tokom operacije u južnom pojasu Gaze.

"Snage 828. brigade, koje su delovale na tom području, identifikovale su i eliminisale tri terorista. Nakon završetka procesa identifikacije tela, sada se može potvrditi da je Sinvar eliminisan", navodi se u saopštenju.

18:40

Rojters: Izvori iz Hamasa navode da je Sinvar najverovatnije ubijen

Neimenovani izvori iz Hamasa danas su za Rojters izjavili da indicije iz Gaze pokazuju da je lider militantne grupe Jahja Sinvar ubijen u izraelskoj operaciji.

Hamas još uvek nije izdao zvanično saopštenje, dok su izraelska policija i vojska u zajedničkom saopštenju izjavili da je identifikacija tela i dalje u toku, prenosi Tajms of Izrael.

''Fotografije zuba su poslate u policijsku medicinsku laboratoriju na pregled i sada se rade DNK testovi. Kada budu gotovi, biće moguće potvrditi  eliminaciju (Sinvara)“, kažu iz IDF i policije.

Utvrđuje se identitet osobe koja je bila među trojicom ubijenih pripadnika palestinskog Hamasa tokom jedne od poslednjih operacija IDF u Pojasu Gaze.
 

17:35

Porodice talaca zabrinute za sudbinu talaca posle navodne likvidacije Sinvara

Udruženje porodica talaca danas je pozvalo izraelsku vladu da iskoristi verovatno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara kako bi se obezbedio hitan dogovor o taocima.
Izrael proverava da li je Sinvar ubijen. To još uvek zvanično nije potvrđeno, a ni Hamas se nije oglasio tim povodom. 

''Zajedno sa zahvalnošću za značajno dostignuće (Sinvarovog navodnog ubistva), porodice talaca izražavaju ozbiljnu zabrinutost za sudbinu 101 taoca koje Hamas još uvek drži u zarobljeništvu u Gazi i zahtevaju da (vlada) iskoristi vojno dostignuće kako bi se obezbedio trenutni dogovor o njihovom povratku“, navodi se u saopštenju udruženja.

Porodice talaca su okarakterisale navodno ubistvo lidera Hamasa kao ''prekretnicu na putu ka pobedi'', ali su navele da ta pobeda neće biti postignuta bez povratka otetih, prenosi Tajms of Izrael.

''Već više od godinu dana izraelska vlada nije u stanju da iskoristi neverovatna bezbednosna dostignuća u borbama u Gazi kako bi došlo do oslobađanja talaca“, kažu porodice.

Udruženje je apelovalo na premijera Benjamina Netanjahua da uputi pregovarače da obezbede hitan dogovor za oslobađanje talaca.
 

17:05

Izraelski bezbednosni komitet obavešten da je Sinvar verovatno mrtav


Članovi izraelskog bezbednosnog kabineta obavešteni su da je lider Hamasa Jahja Sinvar vrlo verovatno mrtav, izjavila su danas dva zvaničnika koji imaju saznanja o tome.

Dve izraelske televizije, KAN i N12 njuz, takođe, su citirale izraelske zvaničnike koji su rekli da je Sinvar likvidiran, preneo je Rojters.

Prema pisanju izraelskih medija, vojnici koji su učestvovali u akciji u Pojasu Gaze u kojoj su ubijeni pripadnici Hamasa među kojima i, kako se sumnja, Sinvar, nisu imali operativna saznanja da se on nalazi tu.

Vojnici su primetili da nekoliko boraca ulazi u zgradu tokom jučerašnje akcije, protiv njih je naređen napad, u kome je delimično urušena zgrada.

Još uvek zvanično nije potvrđeno da je Sinvar ubijen, a ni Hamas se nije oglasio tim povodom. 
 

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: