Svet 0

16.10.2024.

23:24

Katastrofa: Pod opsadom 400.000 ljudi

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur optužio je danas Izrael za opsadu, bombardovanje i izgladnjivanje 400.000 Palestinaca na severu Gaze u okviru svog sveopšteg rata protiv palestinskog naroda.

Izvor: Beta

Katastrofa: Pod opsadom 400.000 ljudi
Profimedia

Podeli:

Mansur je na hitnom sastanku Saveta za bezbednost UN (SB UN) o eskalaciji humanitarne krize rekao da su to zločini i genocid, i da moraju biti odmah zaustavljeni.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je tvrdio da su humanitarni napori njegove zemlje "sveobuvatni kao uvek" i kritikovao SB UN što se fokusirao na humanitarnu situaciju u Gazi dok izraelske civile, kako je rekao, "svakodnevno ciljaju oni koji teže našem uništenju".

On je rekao i da je Izrael isporučio više od milion tona pomoći, uključujući 700.000 tona hrane Gazi od početka vojne operacije posle iznenadnog napada Hamasa na jug Izraela 7.oktobra 2023. godine.

Danon je ocenio da je stvarni problem Hamas "koji je oteo pomoć za svoje sopstvene svrhe”.

"Dokle god Hamas ostaje na vlasti, on eksploatiše svaku mogućnost da se učvrsti, a za to vreme njegov narod pati", rekao je Danon, dodajući da to otežava da pomoć stigne do onih kojima je namenjena.

On međutim tvrdi da je Izrael posvećen saradnji sa svojim partnerima da isporuči pomoć čak i pod tim opasnim i moralno nedopustivim uslovima.

Palestinski ambasador je apelovao na SB UN da izvrši pritisak na Izrael da prestane da ubija, pristane na hitan prekid vatre, dopusti da humanitarna pomoć stigne do civila i isplanira put ka nezavisnoj državi i miru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: