Svet 0

16.10.2024.

20:35

Holanđanka iz pakla: Držala jezidske robove, tužilaštvo traži osam godina robije

Tužioci iz Holandije su danas zatražili od sudija da osude Holanđanku na osam godina zatvora zbog pridruživanja Islamskoj državi u Siriji i držanja dve žene jezidskog naroda kao robova, saopštio je Rojters.

Izvor: Tanjug

Holanđanka iz pakla: Držala jezidske robove, tužilaštvo traži osam godina robije
EPA-EFE/SEM VAN DER WAL

Podeli:

Hasna Arab (33) tereti se za optužbe da je imala učešće u držanju robova dve pripadnice naroda Jezida, što je zločin protiv čovečnosti između 2015. i 2016. godine, dok je živela u Raki sa sinom i mužem, borcem Islamske države.

Ona je sudijama ranije na suđenju rekla da se preselila iz Holandije u Siriju 2015. na teritoriju pod kontrolom Islamske države sa svojim malim sinom kako bi promenila svoj život na bolje.

Jedna od njenih navodnih žrtava, identifikovana samo kao Z. rekla je da Arab smatra delimično odgovornom za zločine Islamske države nad Jezidima i porobljavanje ne samo sebe nego i njene dve ćerke koje su držane kao kućni robovi u drugim domaćinstvima.

"Prolazila sam kroz pakao gledajući je sa sinom, dok su moja deca bila daleko od mene", rekla je Z. 

Arab poriče da je aktivno učestvovala u porobljavanju žena i rekla da su žrtve lagale da ih je primoravala da se mole.

Islamska država je kontrolisala delove Iraka i Sirije od 2014-2017, pre nego što je poražena u svojim poslednjim bastionima u Siriji 2019. godine.

Islamska država je na Jezide gledala kao na obožavatelje đavola i ubijeno ih je više od 3.000, a porobljeno 7.000 pripadnica naroda Jezida, raseljen veći deo zajednice od 550.000 ljudi u severnom delu Iraka.

Holandija je tek druga zemlja koja sudi pripadnicima Islamske države za zločine protiv čovečnosti protiv Jezida. 

Još nije određen datum za izricanje presude, navodi se u saopštenju.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: