Svet 0

16.10.2024.

15:58

Tramp se nada osveti: Rekordna izlaznost u Džordžiji, loše mu se piše?

Zabeležena je rekordna izlaznost glasača na izbore u Džordžiji i većina njih naginje ka Kamali Haris. Uvedeno je i novo pravilo o ručnom prebrojavanju glasova na biračkim mestima.

Izvor: Blic.rs

Tramp se nada osveti: Rekordna izlaznost u Džordžiji, loše mu se piše?
Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Podeli:

Više od 328.000 glasačkih listića je predato u utorak, rekao je Gejb Sterling iz kancelarije državnog sekretara Džordžije.

Dakle, sa rekordnim prvim danom prevremenog glasanja, do sada smo imali više od 328.000 glasova - rekao je on.

Prethodni rekord prvog dana glasanja bio je 136.000 birača 2020. godine, istakao je Sterling.

Tramp 2020. izgubio Džordžiju, sad juri pobedu

Džordžija, kao jedna od sving ili "kolebljivih" država, našla se u fokusu ove predizborne kampanje. Bivši predsednik Amerike, a sada republikanski kandidat Donald Tramp, pokušava da ostvari pobedu u Džordžiji nakon što je pre četiri godine izgubio od Džozefa Bajdena sa malom razlikom, što je dovelo do toga da Tramp i njegovi saveznici bezuspešno pokušavaju da ponište rezultate izbora.

Republikanski članovi Državnog izbornog odbora odobrili su nove promene u načinu na koji država sprovodi izbore, što je dovelo do toga da demokrate i u drugim državama postavljaju pravne izazove, od kojih mnogi tek treba da budu rešeni čak, iako se dan izbora bliži.

Delovi Džordžije i dalje se oporavljaju od uragana Helena, koji je prošlog meseca pogodio SAD i izazvao haos u nekoliko drugih država na jugoistoku. Zvaničnici u Džordžiji kažu da je američka poštanska služba izdala glasačke listiće u odsustvu prema rasporedu i da na njih nije uticala oluja.

"Do sada smo registrovali da je nešto više od 250.000 birača zatražilo glasanje u odsustvu. Možda će u narednih nedelju dana ta brojka skočiti na 300.000" rekao je republikanski državni sekretar Bred Rafensperger.

Stručnjaci kažu da neki novi državni zakoni koji pooštravaju pravila za glasanje u odsustvu mogu učiniti ovu opciju manje privlačnom od ličnog glasanja.

Rafensperger je rekao da su na snazi zaštitne mere za bezbedne izbore i da će zvaničnici nasumično vršiti reviziju opreme za glasanje.

U decembru 2020. godine, Bajden je pobedio Trampa za samo 11.779 glasova od skoro 5 miliona glasačkih listića u Džordžiji.

Pravni haos usled izbora

Sudija u Džordžiji je pauzirao novo pravilo Državnog izbornog odbora koje bi od zvaničnika zahtevalo da ručno prebroje broj glasačkih listića na svakom biračkom mestu, kritikujući državne izborne zvaničnike što su ga odobrili.

- Nije sprovedena nikakva obuka, nikakvi protokoli za rukovanje upisanim glasačkim listićima, a u izbornom budžetu bilo kog okruga nisu obezbeđena sredstva za dodatno osoblje i druge troškove potrebne za implementaciju pravila - napisao je sudija Višeg suda okruga Fulton Robert MekBurni.

Novo pravilo o ručnom prebrojavanju – koje je trebalo da stupi na snagu 22. oktobra – zahtevalo bi od okruga da ručno prebroje broj glasačkih listića ubačenih na biračkom mestu, kako bi se uverili da odgovara broju glasačkih listića koje su prebrojale glasačke mašine. Ručni brojači, međutim, ne bi brojali koliko je glasova svaki kandidat dobio, jer to rade mašine.

Demokrate su pozdravile ovu odluku sudije, dok je novo pravilo usvojila republikanska većina u Državnom izbornom odboru kog podržava Tramp.

Birači naginju ka Kamali Haris

U redu za glasanje u Džordžiji dvoje birača kažu da su glasali za Kamalu Haris, u pokušaju da izbegnu vrstu "haosa" koji, prema njihovim rečima, prati Trampa.

"Od suštinske je važnosti da danas glasamo, jednostavno zato što želimo da sprečimo haos, jer se Donald Tramp pokazao kao najopakiji, neobrazovaniji, rasistički pojedinac koga smo sreli" rekla je Fej Ejnsvort.

"Pa, imamo ludu osobu koja se kandiduje za predsednika i veoma kompetentnu mladu ženu koja mu se protivi" rekao je Džozef Henri King (77).

Karim Rošandler (32) rekao je da je glasao za predsedničku kandidatkinju Zelene stranke Džil Stajn, kako bi poslao poruku demokratama zbog njihove podrške Izraelu u ratu sa Hamasom.

"Mi smo tražili embargo na oružje poslednjih godinu dana, a oni nisu reagovali. Svi protesti i plakati neće biti važni ako tu poruku ne isporučimo tamo gde ona zaista važi, a to je na glasački listić" poručio je on.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: