Svet 0

16.10.2024.

22:42

NATO kuje plan za Ukrajinu: Rute se sastao sa letonskom premijerkom Silinom

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute danas se u Briselu sastao sa letonskom premijerkom Evikom Silinom, sa kojom je razgovarao o letonskom doprinosu Alijansi i ratu u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

NATO kuje plan za Ukrajinu: Rute se sastao sa letonskom premijerkom Silinom
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Rute je ponovio da je neophodno da NATO ispuni obaveze dogovorene na Vašingtonskom samitu, vezane za jačanje mehanizama koordinacije kako bi se brže odgovorilo na vojne potrebe Ukrajine.

On je napomenuo da je Rusija napala ključnu energetsku infrastrukturu Ukrajine, a da još veći rizik predstavlja zima koja dolazi, navodi se na veb-stranici NATO-a.

Rute je pozdravio letonske doprinose Alijansi i "opsežnu vojnu obuku za ukrajinske vojnike" koju je Riga pružila, kao i saradnju ove zemlje sa industrijom na snabdevanju dronova za Ukrajinu.

"Trošite skoro tri procenta BDP-a na odbranu, domaćin ste multinacionalne borbene grupe u kojoj saveznici rade rame uz rame u odbrani istočnog krila NATO-a, kao i vojnih vežbi kako bi se osiguralo da letonske i savezničke oružane snage održavaju visok nivo spremnosti i interoperabilnosti, rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Silinom.

Rute je takođe pohvalio Letoniju za doprinos mirovnoj misiji NATO-a na AP KiM i NATO-ovoj misiji obuke u Iraku.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: