Svet 0

16.10.2024.

20:19

Udar na granicu EU; Poljska digla zid i upozorava: Opasno je

Poljski premijer Donald Tusk branio je oštar stav svoje zemlje prema migrantima na granici s Belorusijom, kazavši da se oni na istočnoj granici Poljske ne pojavljuju spontano i nasumično.

Izvor: Jutarnji list

Udar na granicu EU; Poljska digla zid i upozorava: Opasno je
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

"Te akcije organizovane su na paravojni način, a sve više primećujemo da se u Siriji i Iranu organizuju grupe koje nisu obučene samo za ilegalne prelaske granice, već i za ponašanje koje mi u NATO-u moramo klasifikovati kao opasno", rekao je Tusk za dnevni list Gazeta vibroča u sredu.

Postoji ceo sistem regrutacije preko ruskih i beloruskih diplomatskih predstavništava u nekoliko zemalja, naveo je dalje Tusk.

Iz Sirije postoje dokazi, rekao je, da se kriminalci i osobe povezane s terorističkim organizacijama puštaju iz zatvora i dovode na poljsko-belorusku granicu, koja je ujedno i spoljna granica Evropske unije.

Poljska namerava da donese novi zakon o privremenoj obustavi prava na azil migrantima koji nezakonito prelaze granicu s Belorusijom. Nacrt zakona očekuje se za nekoliko sedmica.

U utorak je Tuskova vlada levog centra usvojila dokument o migraciji koji predviđa i privremeno ograničenje prava na azil.

Poljska i EU optužuju ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog saveznika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za dovođenje migranata iz kriznih regiona na spoljne granice EU-a kako bi izvršili pritisak na Zapad.

Uprkos izgradnji više od 5 metara visoke ograde i elektronskog nadzornog sistema, migranti svakodnevno pokušavaju da pređu granicu, a od početka godine graničari su zabeležili gotovo 28. 000 takvih pokušaja.

Poljski predsednik Andžej Duda osudio vladin plan da privremeno suspenduje pravo na azil, rekavši da bi to naštetilo članovima beloruske opozicije koji beže od represije u vlastitoj zemlji.

"Najave premijera poslednjih dana neće služiti osiguranju naše granice i ograničavanju migracija", rekao je Duda, saveznik nacionalističke opozicione stranke Pravo i pravda (PiS), u govoru u parlamentu.

Oni će sprečiti predstavnike beloruske opozicije da potraže utočište u Poljskoj, dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: