Svet 5

16.10.2024.

10:55

Hitno: Ukrajinci, povlačite se VIDEO

Ukrajinske vlasti naredile su u utorak evakuaciju Kupjanska, ključnog grada i tri druga lokaliteta u severoistočnom regionu Harkova.

Izvor: Jutarnji.hr

Hitno: Ukrajinci, povlačite se VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako prenosi Jutarnji list, ruske snage se približavaju tom ključnom gradu, a vlasti se suočavaju s teškoćama u osiguravanju snabdevanja stanovništva kroz zimu.

Evakuacija je, osim iz Kupjanska, železničkog čvorišta koje leži na reci Oskil, naređena i za Borovu na jugu, u blizini grada Izjuma, još jednog velikog logističkog centra.

Kupjansk su ruske snage zauzele na početku invazije u februaru 2022. ali su ga ukrajinske jedinice vratile kasnije te godine.

Guverner regiona Harkov Oleh Sinjehubov je na nacionalnoj televiziji rekao da je evakuacija obavezna.

"Najteža je situacija u sektoru Kupianska. Na istočnoj obali reke Oskil, koja deli grad, više ne možemo da garantujemo obnavljanje električne energije, grejanje i snabdevanje vodom zbog stalnog granatiranja", rekao je i dodao da se svi timovi za popravke odmah nađu pod ruskom vatrom.

Ruske snage sve više napreduju u istočnom region Ukrajine Donjecku, a mesecima su aktivne i severnije u region Harkov, s tim da su se usredsredili na Kupjansk.

Harkov, drugi najveći grad Ukrajine, zapadno od Kupjanska, pod stalnim je napadima raketa i bespilotnih letelica tokom većeg dela rata.

Glavni štab ukrajinske vojske izvestio je da se 19 bitaka odvijalo u blizini Kupjanska u protekla 24 sata, a sedam još uvek traje.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: